Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Trumpov zať Kushner získal trvalú bezpečnostnú previerku

Jared Kushner, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Jared Kushner, ktorý je ženatý s Trumpovou dcérou Ivankou, mal predtým viac ako rok prístup k prísne tajným dokumentom na základe dočasnej výnimky.

Washington 24. mája (TASR) - Zať a zároveň blízky poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner získal trvalú bezpečnostnú previerku. V stredu o tom informovala agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj oboznámený s celou záležitosťou.

Kushner prišiel vo februári tohto roku - kvôli chýbajúcej trvalej bezpečnostnej previerke - o prístup k prísne tajným dokumentom určeným pre prezidenta USA. Príslušné rozhodnutie prijal personálny šéf Bieleho domu John Kelly.

Kushner, ktorý je ženatý s Trumpovou dcérou Ivankou, mal predtým viac ako rok prístup k prísne tajným dokumentom na základe dočasnej výnimky. Po Kellyho rozhodnutí tak mohol prichádzať do kontaktu len s dokumentmi s nižšou úrovňou utajenia.

Trvalá bezpečnostná previerka bola Kushnerovi priznaná po viac ako rok trvajúcom preverovaní jeho finančného zázemia a zahraničných kontaktov, ktoré vykonával americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), napísali noviny Washington Post.

Denník v tejto súvislosti tiež informoval, že Kushner nedávno absolvoval druhé vypočúvanie pred členmi tímu osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera preverujúceho podozrenia z ruského zasahovania do prezidentských volieb v USA v roku 2016. Kushner podľa vyjadrenia svojho právneho zástupcu Abbeho Lowella odpovedal na všetky otázky vyšetrovateľov. Prvý výsluch v tejto kauze absolvoval Trumpov zať vlani na jeseň.