Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

REAKCIE SVETA na zvolenie Johnsona za lídra britských konzervatívcov

Americký prezident Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Členovia Konzervatívnej strany sa v hlasovaní poštou rozhodovali medzi dvoma kandidátmi, ktorými boli Boris Johnson a súčasný minister zahraničných vecí Jeremy Hunt.

Washington 23. júla (TASR) - Americký prezident Donald Trump uvítal v utorok zvolenie Borisa Johnsona za nového lídra britskej Konzervatívnej strany, ktorý bude čoskoro aj britským premiérom. Informovala o tom agentúra AFP.



"Gratulujem Borisovi Johnsonovi, že bude novým premiérom Spojeného kráľovstva. Bude skvelý!" uviedol Trump na Twitteri.



Johnsonovi zablahoželal prostredníctvom svojej hovorkyne aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. "Predseda bude s budúcim premiérom spolupracovať najlepšie, ako sa len bude dať," konštatovala.

Hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier uviedol, že sa teší na "konštruktívnu spoluprácu" s Johnsonom. Povedal, že sa bude snažiť presadiť ratifikáciu dohody o odchode Spojeného kráľovstva z Únie, ktorý vyrokovala doterajšia britská premiérka Theresa Mayová, a dosiahnuť riadený brexit. Podľa Barniera je EÚ ochotná upraviť politickú deklaráciu o budúcich vzťahoch, ktorá je pripojená k dohode o brexite.

Členovia Konzervatívnej strany sa v hlasovaní poštou rozhodovali medzi dvoma kandidátmi, ktorými boli Boris Johnson a súčasný minister zahraničných vecí Jeremy Hunt.

Na vnútrostraníckom hlasovaní poštou, ktoré sa konalo od 6. do 22. júla, sa zúčastnilo 87,4 percenta zo 160.000 členov Konzervatívnej strany. Za Johnsonovho protikandidáta Jeremyho Hunta hlasovalo 46.656 konzervatívcov, Johnsonovi dalo svoj hlas 92.153 členov strany. Neplatných bolo 509 odovzdaných hlasov.

Irán zablahoželal Johnsonovi, ale varoval, že bude chrániť svoje vody



Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf zablahoželal v utorok britskému exministrovi zahraničných vecí Borisovi Johnsonovi k zvoleniu za nového lídra Konzervatívnej strany, ktorý bude zrejme čoskoro aj britským premiérom. Zaríf však tiež varoval, že jeho krajina bude "chrániť" svoje vody v Perzskom zálive.


Jeremy Hunt (vľavo) blahoželá Borisovi Johnsonovi 23. júla 2019 v Londýne.
Foto: TASR/AP



"Blahoželám svojmu bývalému rezortnému partnerovi Borisovi Johnsonovi, že bude premiérom Spojeného kráľovstva," uviedol Zaríf na Twitteri v čase napätia medzi oboma krajinami vyvolanom vzájomným zadržiavaním ropných tankerov.

"Irán nechce konfrontáciu. Ale máme 1500 míľ pobrežia Perzského zálivu. Sú to naše vody a budeme ich chrániť," napísal šéf iránskej diplomacie.

Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt v pondelok v súvislosti so zadržaním britského tankera vyhlásil, že Spojené kráľovstvo chce zriadiť v Perzskom zálive námorné ochranné sily pod vedením Európy, pričom však tiež zdôraznil, že Londýn nehľadá konfrontáciu s Iránom.

Huntov návrh zaznel po tom, čo Irán zadržal 19. júla v Hormuzskom prielive ropný tanker plávajúci pod britskou vlajkou.

Incident so zadržaním britskej lode prišiel po vyhrážkach Teheránu, že sa odplatí za to, že v britskom zámorskom území Gibraltár začiatkom júla zadržali iránsky tanker Grace 1 pre podozrenie z porušenia sankcií voči Sýrii.

Zadržanie britského tankera na najdôležitejšej námornej trase pre obchod s ropou vníma Západ ako závažnú eskaláciu po troch mesiacoch konfrontácie, pri ktorej sa Irán a USA už dostali na pokraj vojny.

Johnsonovi gratulovali aj von der Leyenová a Macron



Nastávajúca predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová zablahoželala v utorok britskému exministrovi zahraničných vecí Borisovi Johnsonovi k zvoleniu za nového lídra Konzervatívnej strany, ktorý bude zrejme čoskoro aj britským premiérom. Podobne mu zagratuloval i vyjednávač EÚ pre tzv. brexit Michel Barnier a francúzsky prezident Emmanuel Macron, informovala tlačová agentúra AFP.

"Blahoželám Borisovi Johnsonovi k nominácii na premiéra," povedala von der Leyenová v Paríži. "Teším sa na dobrý pracovný vzťah s ním," dodala a pokračovala: "Je veľa rôznych a ťažkých záležitostí, ktoré budeme spoločne riešiť. Máme pred sebou náročné časy."

"Tešíme sa na konštruktívnu prácu s premiérom Borisom Johnsonom, keď sa ujme úradu, pri napomáhaní ratifikácii Dohody o odchode (Spojeného kráľovstva z Európskej únie) a pri dosiahnutí riadeného brexitu," napísal na Twitteri vyjednávač EÚ Michel Barnier.

"Sme pripravení prepracovať dohodnutú deklaráciu o novom partnerstve v súlade s inštrukciami Európskej rady," uviedol Barnier. Na mysli mal nezáväzný politický plán pre budúce vzťahy EÚ a Británie, ktorý podpísala Johnsonova predchodkyňa Theresa Mayová vlani v novembri.

Francúzsky prezident Macron vyhlásil: "Gratulujem Borisovi Johnsonovi a zatelefonujem mu, keď sa oficiálne stane premiérom."

"Veľmi s ním chcem čo najskôr začať pracovať, a nielen na európskych témach a pokračovaní rokovaní súvisiacich s brexiton, ale aj na medzinárodných záležitostiach, na ktorých úzko spolupracujeme s Britániou a Nemeckom... napríklad na situácii v Iráne," dodal francúzsky líder.

Hrojsman zablahoželal Borisovi Johnsonovi k premiérskemu postu



Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman zablahoželal v utorok novozvolenému lídrovi britskej Konzervatívnej strany Borisovi Johnsonovi k získaniu premiérskeho postu.

"Blahoželám Borisovi Johnsonovi k premiérskemu postu! Stretli sme sa v Kyjeve a Londýne a na rôznych medzinárodných platformách. Náš dialóg bol vždy zmysluplný a priateľský. Prajem pánovi Johnsonovi veľa šťastia na novej pozícii a odhodlanie zdolávať výzvy," napísal Hrojsman na Twitteri.