Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Trump uvítal zatknutie organizátora útokov v Bombaji z roku 2008

Na snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Pakistanské orgány zatkli Saída v stredu na juhu krajiny pre obvinenia z financovania terorizmu. K jeho zatknutiu došlo niekoľko dní pred návštevou pakistanského premiéra Imrána Chána vo Washingtone.

Washington 17. júla (TASR) - Americký prezident Donald Trump v stredu uvítal, že v Pakistane zatkli Háfiza Saída, údajného organizátora štvordňového útoku militantov na indické mesto Bombaj z roku 2008. Informovala o tom agentúra AFP.

"Po desaťročnom pátraní zatkli v Pakistane takzvaného strojcu teroristických útokov v Bombaji. Na jeho dolapenie sa v minulých dvoch rokoch vynaložila veľká námaha!" uviedol Trump na Twitteri.

Pakistanské orgány zatkli Saída v stredu na juhu krajiny pre obvinenia z financovania terorizmu. K jeho zatknutiu došlo niekoľko dní pred návštevou pakistanského premiéra Imrána Chána vo Washingtone. Chán sa zaviazal, že bude tvrdo zasahovať proti militantným skupinám operujúcim v Pakistane.

Saíd, Spojenými štátmi označený za teroristu, je zakladateľom militantnej islamskej skupiny Laškare tajjaba (LeT), čiže Armády čistých, ktorej Spojené štáty a India pripisujú spomínané útoky v Bombaji z roku 2008, keď bolo zabitých vyše 160 ľudí.

Saíd popiera akúkoľvek účasť na útokoch a vyhlásil, že jeho sieť, ktorá zahŕňa 300 seminárov a škôl, nemocnice, vydavateľstvo a záchranné služby, nie je na militantné skupiny nijako napojená.

Hovorca guvernéra Pandžábu Šahbáz Gill vyhlásil, že Saída zatkli neďaleko mesta Gudžranvala v uvedenej provincii.

Pakistan je na takzvanej "sivej listine" medzivládnej pracovnej skupiny zaoberajúcej sa finančnou kriminalitou, ktorá dohliada na to, aby nedochádzalo k praniu špinavých peňazí či financovaniu terorizmu. Pakistan je teraz pod silnejúcim tlakom, aby zastavil financovanie militantných skupín.

Spojené štáty ponúkli odmenu desať miliónov dolárov (8,9 mil. eur) za informácie vedúce k odsúdeniu Saída za bombajské útoky.