Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump s Macronom na súkromnom obede hovorili o obchode i bezpečnosti

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) oficiálne víta amerického prezidenta Donalda Trumpa pred rokovaním na summite lídrov krajín skupiny G7 v juhofrancúzskom Biarritzi 24. augusta 2019. Foto: TASR/AP

Trump po stretnutí s francúzskym prezidentom vyhlásil, že toho majú s Macronom "naozaj veľa spoločného" a že majú "osobitný vzťah".

Biarritz 25. augusta (TASR) - Americký prezident Donald Trump sa v sobotu pred začiatkom summitu krajín G7 vo francúzskom kúpeľnom meste Biarritz stretol na súkromnom obede s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Prezidenti počas tohto stretnutia prediskutovali hospodárske a obchodné otázky, ako aj bezpečnostné výzvy. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa Bieleho domu "hovorili o dôležitosti podpory voľného a poctivého obchodu, zredukovania obchodných prekážok, daní a regulácie a garantovania slobody navigácie a obchodu ako pilierov globálneho hospodárskeho rastu".

Kancelária francúzskeho prezidenta uviedla, že Macron Trumpovi navrhol, aby sa USA a Irán vrátili k rokovaciemu stolu ohľadom iránskeho jadrového programu.

Americká strana o sobotňajšom stretnutí uviedla len toľko, že prezidenti "riešili aj bezpečnostné výzvy spoločného záujmu, najmä pretrvávajúcu krízu v Líbyi, rastúcu nestabilitu v sahelskej oblasti a napätie v Perzskom zálive".

Macron, ktorý je hostiteľom summitu, po skončení obeda s Trumpom povedal, že debatovali o "mnohých krízach" po celom svete, vrátane Líbye, Iránu a Ruska, ako aj o obchodnej politike a klimatických zmenách.

Trump po stretnutí s francúzskym prezidentom vyhlásil, že toho majú s Macronom "naozaj veľa spoločného" a že majú "osobitný vzťah". "Tento víkend veľa vecí dokončíme a ja sa na to teším," dodal americký prezident.

Na otázku, či by uskutočnil svoju hrozbu uvaliť clo na francúzske vína ako odplatu za zavedenie digitálnej dane Francúzskom, odpovedal Trump vyhýbavo a povedal len, že "miluje francúzske víno".

Summit krajín G7 vo Francúzsku bude trvať až do pondelka 26. augusta.