Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Thunbergová otvorila mládežnícky klimatický summit v New Yorku

Švédska tínedžerka a enviromentálna aktivistka Greta Thunbergová. Foto: TASR/AP

Ústrednou témou, ktorá sa niesla podujatím, bola myšlienka, že práve súčasných mladých ľudí sa následky zmeny klímy dotknú v budúcnosti najviac.

New York 22. septembra (TASR) - Švédska tínedžerka Greta Thunbergová otvorila v sobotu v New Yorku na pôde Organizácie Spojených národov (OSN) mládežnícky klimatický summit. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že mladí ľudia sa na tému klímy zišli pred summitom s cieľom zintenzívniť opatrenia proti globálnemu otepľovaniu, ktorý organizuje generálny tajomník OSN António Guterres.

"Milióny ľudí, najmä mladých ľudí, po celom svete včera pochodovali a požadovali skutočné opatrenia v oblasti zmeny klímy. Ukázali sme, že sme jednotní a my mladí sme nezastaviteľní," povedala Thunbergová.

Na mládežníckom klimatickom summite sa zúčastnil aj Guterres, ktorý svoju generáciu vyzval, aby hlasom mladých ľudí venovala pozornosť.

Na mládežníckom klimatickom summite sa v New Yorku zúčastnilo okolo 700 aktivistov. Mladí ľudia si vzájomne vymieňali informácie o negatívnych dôsledkoch zmeny klímy a o tom, čo proti nim robia vo svojich krajinách.

Ústrednou témou, ktorá sa niesla podujatím, bola myšlienka, že práve súčasných mladých ľudí sa následky zmeny klímy dotknú v budúcnosti najviac. Napriek tomu však dnes nie sú súčasťou rozhodovacích procesov v tejto oblasti.

Sobotňajší summit mladých ľudí sa konal deň po tom, ako sa státisíce ľudí na celom svete pridali k celosvetovým štrajkom s cieľom zvýšiť informovanosť o zmene klímy a požiadavkách na zmenu politík v tejto oblasti. K desaťtisícom protestujúcim v New Yorku sa pridala aj Thunbergová, ktorá tieto pravidelné piatkové pochody s názvom "Piatky za budúcnosť" pred vyše rokom odštartovala.

Agentúra DPA pripomenula, že americký prezident Donald Trump sa na pondelňajšom Guterresovom klimatickom summite v OSN zúčastniť neplánuje. USA pod jeho vedením v roku 2017 ohlásili odstúpenie od parížskej klimatickej dohody.