Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Taliansko neprijme humanitárnu loď, ktorá zachránila 224 migrantov

Na archívnej snímke záchranná loď Aquarius, ktorej Taliansko a Malta pred týždňom odopreli prístup do svojich prístavov. Foto: TASR/AP

Talianska vláda nedávno nepovolila zakotviť vo svojich prístavoch plavidlu Aqurius prevádzkovanému francúzsko-nemecko-talianskou organizáciou SOS Mediterranée a organizáciou Lekári bez hraníc.

Brusel 21. júna (TASR) - Taliansky minister vnútra a vicepremiér Matteo Salvini vo štvrtok vyhlásil, že humanitárnej lodi Lifeline plaviacej sa pod vlajkou Holandska nedovolí zakotviť v talianskych prístavoch. Zákaz sa týka lode nemeckej mimovládnej organizácie Mission Lifeline, ktorá v líbyjských vodách tento týždeň zachránila 224 migrantov, informuje agentúra AP.

Salvini uviedol, že loď Lifeline zachránila migrantov po tom, ako nepočúvla pokyny talianskej a líbyjskej pobrežnej stráže.

Šéf talianskeho rezortu vnútra dodal, že v súvislosti s aktivitami posádky lode kontaktoval holandského veľvyslanca.

"Tieto lode nie sú pomocníkmi, ale podporujú obchodovanie s ľuďmi. Lifeline komplikuje prácu líbyjskej pobrežnej stráži a používa zúfalých migrantov ako tovar. Tieto pseudomimovládky nikdy nebudú mať prístup do talianskych prístavov," uviedol Salvini na Facebooku.

Prevádzkovateľ lode Lifeline podľa AP uviedol, že v medzinárodných vodách uskutočnila záchrannú operáciu a požiadala o bezpečný prístav. Posádka lode však nedostala odpoveď, z toho dôvodu sa "plavila na sever".

Holandsko vo štvrtok zdôraznilo, že nie je pravda, že loď Lifeline a ďalšie plavidlo neziskovej organizácie zachraňujúcej na mori migrantov Seefuchs sa plavia pod holandskou vlajkou, informuje talianska agentúra ANSA.

Talianska vláda nedávno nepovolila zakotviť vo svojich prístavoch plavidlu Aqurius prevádzkovanému francúzsko-nemecko-talianskou humanitárnou organizáciou SOS Mediterranée a organizáciou Lekári bez hraníc.

Po tom, čo tak urobila aj Malta, loď Aquarius s vyše 600 utečencami sa musela podujať na dlhú a nebezpečnú cestu do španielskeho prístavu Valencia.