Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Josep Borrell: Británia sa rozdelí skôr ako Španielsko

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Madrid bol dlho rozhodným odporcom prípadného pripojenia sa Škótska k EÚ - najmä z toho dôvodu, že takto chcelo varovať a odradiť pred podobnými snahami aj vlastných katalánskych separatistov.

Brusel 20. novembra (TASR) - Španielsky minister zahraničných vecí Josep Borrell v utorok uviedol, že nezávislé Škótsko by sa mohlo po brexite znovu pripojiť k Európskej únii (EÚ). Zároveň vyjadril obavy, že dôjde k rozdeleniu Británie.

Ako uviedla agentúra AFP, Madrid bol dlho rozhodným odporcom prípadného pripojenia sa Škótska k EÚ - najmä z toho dôvodu, že takto chcelo varovať a odradiť pred podobnými snahami aj vlastných katalánskych separatistov.

V súvislosti s tým, že Británia opustí Úniu 29. marca, Borrell však povedal, že Škótsko sa môže opäť k tomuto spoločenstvu pripojiť, ak Britániu opustí zákonnou cestou.

"Prečo nie, ak (Škóti) opustia Britániu v súlade s jej zákonmi?" opýtal sa Borrell v rozhovore pre spravodajský portál Politico.eu.

Škótsko aj Katalánsko usporiadali referendá o samostatnosti. Škótski nacionalisti v hlasovaní utrpeli porážku a katalánske symbolické referendum Španielsko odmietlo uznať. V plebiscite o brexite v júni 2016 ale väčšina Škótov hlasovala proti odchodu z EÚ.

"Oveľa väčšie obavy mám o jednotu Spojeného kráľovstva ako o jednotu Španielskeho kráľovstva," dodal Borrell. Myslí si totiž, že Británia sa rozdelí skôr ako Španielsko, čím podľa portálu Politico.eu zjavne poukázal na aktivity v Škótsku a Severnom Írsku ohľadom spustenia procesu delenia v dôsledku brexitu.

Španielsko vyjadrilo obavy z predbežnej dohody o vystúpení Británie z Európskej únie. Predstavitelia Španielska uviedli, že sú pripravení blokovať dohodu o tzv. brexite, pokiaľ im nebude garantovať právo veta pri rozhodovaní o budúcom štatúte Gibraltáru.