Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Líder gangu pašerákov drog je na úteku, oznámili španielske úrady

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Skupina Mocro Maffia je považovaná za jedného z najväčších distribútorov kokaínu v Holandsku, napísala vo februári na svojej webovej stránke stanica ABC News.

Madrid 23. apríla (TASR) - Španielske úrady v utorok oznámili, že šéf skupiny pašerákov drog známej ako Mocro Maffia Karim Bouyakhrichan je na úteku. TASR informuje podľa agentúry AFP a spravodajského portálu El Confidencial.

Bouyakhrichan bol zadržaný v januári tohto roka v meste Marbella v španielskej Andalúzii spolu s ďalšími piatimi členmi Mocro Maffia. Sú podozriví z nákupu 172 nehnuteľností v Španielsku v hodnote viac než 50 miliárd eur s cieľom očistiť zisky z pašovania drog. O jeho vydanie žiada aj Holandsko.

Bouyakhrichan bol umiestnený do väzby. Súd v Malage však v marci rozhodol o jeho stíhaní na slobode po zaplatení kaucie 50.000 eur, zabavení pasu a povinnosti hlásiť sa dvakrát za mesiac na súde.

Zdroje z prostredia súdnictva v utorok oznámili, že miesto jeho pobytu nie je známe.

Holandsko žiada jeho vydanie za pašovanie drog. Súd v Malage však konanie v tomto prípade zastavil, kým sa neskončí súdny proces za pranie špinavých peňazí. Holandsko neskôr poskytlo viac informácií s cieľom podporiť žiadosť o vydanie Bouyakhrichana a španielsky súd ho predvolal, aby vypovedal. Keď sa nedostavil, súd naňho vydal zatykač.

Hovorca úradu verejného prokurátora v holandskom Haagu Vincent Veenman uviedol, že holandská strana nevie, prečo Bouyakhrichan nebol zadržaný. "V súčasnosti čakáme na rozhodnutie o žiadosti na jeho vydanie," povedal.

Skupina Mocro Maffia je považovaná za jedného z najväčších distribútorov kokaínu v Holandsku, napísala vo februári na svojej webovej stránke stanica ABC News. Mnohí jej členovia sú marockí občania.