Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Situácia v železničnej doprave vo Francúzsku sa postupne normalizuje

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Situácia v preprave cestujúcich sa síce zlepšila, ale konflikt medzi odborármi a vedením železničnej spoločnosti SNCF stále trvá.

Paríž 21. októbra (TASR) - Situácia v železničnej doprave vo Francúzsku sa postupne normalizuje, informoval v pondelok spravodajský portál France Info v súvislosti s dôsledkami vopred neohláseného "divokého štrajku", ktorý minulý piatok vyhlásili strojvodcovia a vlakoví sprievodcovia.

Mnohí železničiari odmietli nastúpiť do služby v reakcii na nedávnu nehodu, keď pri zrážke na jednom z priecestí vo východnom Francúzsku utrpel zranenia strojvodca, ktorý mal celý vlak na starosti sám.

Podľa France Info vlaky kategórií TGV a Ouigo v pondelok premávajú podľa cestovného poriadku, zatiaľ čo rýchliky Intercité a TER majú zatiaľ stále obmedzený režim. V priebehu dňa sa však počíta s postupným návratom k normálnemu stavu. Prímestské vlaky v metropolitnej oblasti Ile-de-France premávajú ako obvykle.

Situácia v preprave cestujúcich sa síce zlepšila, ale konflikt medzi odborármi a vedením železničnej spoločnosti SNCF stále trvá.

Odborové zväzy naďalej namietajú, že rušňovodiči sú v niektorých vlakoch sami - bez vlakového sprievodcu či kontrolóra prepravy, čo je podľa ich názoru situácia predstavujúca riziko pre cestujúcich.

O ďalšom postupe odborári rozhodnú v pondelok na samostatných rokovaniach vedení jednotlivých odborových zväzov, kde sa bude rokovať o ďalšej taktike.

Vedenie SNCF medzičasom informovalo, že cestujúcim, ktorí v uplynulých dňoch nemohli využiť už zakúpené cestovné lístky, vráti cestovné v plnej výške. Prezident SNCF Guillaume Pepy navyše v nedeľu oznámil vznik kompenzačného fondu s objemom milión eur, z ktorého budú odškodnení tí cestujúci, ktorí si kvôli štrajku museli kúpiť ďalšie cestovné lístky alebo sa ubytovať v hoteloch.