Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Scholz sa teší na spoluprácu s budúcou britskou premiérkou Trussovou

Nemecký kancelár Olaf Scholz, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Trussová získala vo vnútrostraníckom hlasovaní konzervatívcov, ktorého výsledky boli ohlásené v pondelok, 81.326 hlasov.

Berlín 5. septembra (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok prostredníctvom sociálnej siete Twitter zagratuloval šéfke britskej diplomacie Liz Trussovej k zvoleniu za predsedníčku Konzervatívnej strany a vyhlásil, že sa teší na vzájomnú spoluprácu. Trussová sa stane aj britskou premiérkou - do funkcie ju v utorok oficiálne vymenuje britská kráľovná Alžbeta II.

"Teším sa na našu spoluprácu v týchto náročných časoch. Spojené kráľovstvo a Nemecko budú naďalej úzko spolupracovať - ako partneri a priatelia," uviedol Scholz na Twitteri.

Trussová získala vo vnútrostraníckom hlasovaní konzervatívcov, ktorého výsledky boli ohlásené v pondelok, 81.326 hlasov. Jej protikandidáta, bývalého ministra financií Rishiho Sunaka, podporilo 60.399 konzervatívcov.

Liz Trussová na poste lídra stravy nahradí dosluhujúceho premiéra Borisa Johnsona, ktorý do úradu nastúpil v roku 2019. Začiatkom júla oznámil rezignáciu po sérii škandálov a demisií vládnych činiteľov.

Alžbeta II. v utorok prijme aj Johnsona, ktorý tým oficiálne ukončí svoje pôsobenie vo funkcii. Kráľovná následne vymenuje za predsedníčku vlády Liz Trussovú.