Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia požiadala japonskú rafinériu o zmenu typu ropy

Na satelitnej snímke vydanej 14. septembra 2019 čierny dym stúpa po útoku na zariadenie spoločnosti Aramco - na závod na spracovanie ropy v Búkjaku v Saudskej Arábii. Saudská Arábia dočasne pozastavila výrobu v dvoch ropných zariadeniach, na ktoré v sobotu 14. septembra 2019 zaútočili jemenskí povstalci. Saudskoarabský minister energetiky Abdal Azíz bin Salmán vo svojom vyhlásení uviedol, že útoky na zariadenia spoločnosti Aramco - na závod na spracovanie ropy v Búkjaku a ropné pole Churajs na východe Saudskej Arábie - majú za následok pokles produkcie o 5,7 milióna barelov ropy denne, čo je zhruba polovica dennej ťažby Saudskej Arábie a päť percent globálnych dodávok ropy. Foto: TASR/AP

Útoky voči najväčším saudskoarabským rafinériám 14. septembra spôsobili veľké požiare a podstatné škody, ktoré znížili produkciu Saudskej Arábie na polovicu.

Rijád 22. septembra (TASR) - Saudskoarabská ropná spoločnosť Aramco informovala japonskú rafinériu JXTG Nippon Oil & Energy o možnej zmene druhu dodávanej ropy, čo vyvolalo obavy zo schopnosti Saudskej Arábie obnoviť dodávky ropy, ktoré boli prerušené v dôsledku útokov na jej rafinérie.

Aramco podľa informácií japonského denníka Nikkei neuviedla dôvod pre zmenu typu ropy z ľahkej na ťažkú a strednú od októbra. Predstavitelia JXTG predpokladajú, že Aramco bude potrebovať viac času na opravu odsírovacieho zariadenia, ktoré je nevyhnutné na produkciu ľahkej ropy používanej na výrobu benzínu a motorovej nafty.

Podľa agentúry Reuters minimálne tri supertankery, ktoré tento týždeň nakladali v Saudskej Arábii ropu pre Čínu a Indiu, prepravujú ťažkú ropu. Kráľovstvo požiadalo kupcov v Ázii o odklad dodávok a v septembri a októbri prijali iný typ ropy.

Útoky voči najväčším saudskoarabským rafinériám 14. septembra spôsobili veľké požiare a podstatné škody, ktoré znížili produkciu Saudskej Arábie na polovicu. Výpadok dosiahol 5,7 milióna barelov denne.