Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko verí na pragmatické vzťahy s EÚ, tvrdí Lavrov

Sergej Lavrov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Lavrov ale uviedol, že od nového vedenia EK si sľubuje prehodnotenie vzťahov medzi Ruskom a EÚ.

Königswinter 18. júla (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok počas rokovaní nemecko-ruského diskusného fóra Petrohradský dialóg v nemeckom meste Königswinter vyhlásil, že Rusko voči Európskej únii uplatňuje pragmatický postoj a verí v prehodnotenie budúcich vzťahov. Inforovala o tom agentúra DPA.

"Sme pragmatickí. Nechceme sa pripájať k verejným vyhláseniam, ale k praktickým činom," povedal Lavrov.

Rusko podľa jeho slov nemá voči budúcej predsedníčke Európskej komisie (EK) Ursule von der Leyenovej nijaké zásadné výhrady. Tá však ešte ako ministerka obrany Nemecka voči Moskve ostro vystupovala a Nemecko takisto obhajuje sankcie voči Rusku, ktoré boli na krajinu uvalené po anexii Krymského polostrova v roku 2014.

Lavrov ale uviedol, že od nového vedenia EK si sľubuje prehodnotenie vzťahov medzi Ruskom a EÚ. Rusko sa chce podľa neho sústrediť na rozvoj vzťahov s EÚ bez ohľadu na predchádzajúce spory s Nemeckom.

Ďalšie rokovanie dvojstranného diskusného fóra, ktoré sa zameriava na podporu porozumenia medzi občianskymi spoločnosťami v Nemecku a Rusku, sa uskutočnilo v meste Königswinter neďaleko Bonnu v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

Predmetom rozhovorov Lavrova a šéfa nemeckej diplomacie Heika Maasa mali byť dodržiavanie jadrovej dohody s Iránom či situácia na východe Ukrajiny.

"Bez Ruska nenájdeme odpovede na naliehavé otázky globálnej politiky," povedal Maas. "Trvalý mier v Európe dosiahneme, len ak budeme spolupracovať," dodal.

Bolo to prvýkrát od roku 2012, ako i po prvý raz od vypuknutia krízy na Ukrajine, čo sa na tomto fóre stretli vládni predstavitelia Ruska a Nemecka. Prítomnosť oboch ministrov sa vnímala ako znak toho, že napätie medzi týmito krajinami sa zmenšuje, napísala DPA.

Petrohradský dialóg vznikol v roku 2001 z iniciatívy vtedajšieho nemeckého spolkového kancelára Gerharda Schrödera a ruského prezidenta Vladimira Putina.