Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rozpočtové organizácie Moskvy sa súdia s organizátormi zhromaždení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Žaloby podali moskovské metro, dopravný podnik (Mosgortrans) a mestská správa ciest.

Moskva 12. septembra (TASR) - Tri rozpočtové organizácie mesta Moskva žalujú blízkych spolupracovníkov opozičného politika Alexeja Navaľného a žiadajú od nich finančnú kompenzáciu za straty, ktoré utrpeli v dôsledku pochodov a zhromaždení organizovaných počas leta na protest proti obmedzovaniu volebného práva.

Žaloby podali moskovské metro, dopravný podnik (Mosgortrans) a mestská správa ciest.

Ako žalovaná strana vystupuje Ľubov Soboľová, ktorú moskovská volebná komisia pre formálne nedostatky v predložených dokumentoch odmietla zaregistrovať ako nezávislú kandidátku komunálnych volieb, a šéf investigatívneho oddelenia Fondu na boj s korupciou (FBK) Georgij Alburov.

Alburov podľa spravodajského portálu Novaja gazeta predpokladá, že súdne spory pravdepodobne súvisia s pochodmi z 3. augusta.

Ako dodala rozhlasová stanica Echo Moskvy, okresný súd v Moskve tento týždeň rozhodol, že organizátori úradmi nepovoleného zhromaždenia v Moskve z 27. júla musia dopravnému podniku Mosgortrans vyplatiť 1,2 milióna rubľov (16.697 eur) ako kompenzáciu strát v dôsledku protestov.

Súd pritom neuznal námietky obžalovaných, ktorí žiadali, aby Mosgortrans predložil dôkazy o spôsobených škodách: finančné správy o preprave cestujúcich, cestovné príkazy vodičov vyslaných počas letu a lokalizácia autobusov počas prestojov.

Odškodného za ušlý zisk sa súdnou cestou domáhajú aj taxislužba, ktorá poskytovala služby moskovskej radnici, ako aj majiteľ arménskej reštaurácie na Tverskej ulici v centre Moskvy.

Správa ciest mesta Moskva vo svojej žalobe uviedla, že finančné straty utrpela tým, že orgánom činným v trestnom konaní poskytla 30 áut na blokovanie ciest a po akcii organizovanej opozíciou bola nútená vykonať dodatočné čistenie vozoviek.

V žalobe sa tiež píše o poškodení zatrávnených plôch s rozlohou 1000 metrov štvorcových. Podľa žalobcu organizátori neprijali opatrenia, ktoré by účastníkom protestu zabránili poškodiť verejný priestor a majetok mesta. Súdne pojednávanie v tejto veci sa bude konať 1. októbra, informovala agentúra Interfax. Mosgortrans žiada odškodné 11,5 milióna rubľov 160.000 eur).