Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

R. Mugabeho pochovajú začiatkom budúceho týždňa v jeho dedine

Robert Mugabe, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Lietadlo s exprezidentovým telom priletelo zo Singapuru v stredu. Podľa AFP bolo na letisku približne 2000 jeho stúpencov, členov rodiny a vládnych predstaviteľov.

Harare 12. septembra (TASR) - Bývalého zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho pochovajú začiatkom budúceho týždňa v jeho dedine, a nie v národnom pamätníku venovanému hrdinom boja za oslobodenie krajiny. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na jeho rodinu.

Rodina Mugabeho, ktorý zomrel minulý týždeň vo veku 94 rokov v Singapure, a zimbabwianska vláda sa sporili o to, či má byť pochovaný na svojej usadlosti v Kutame, severozápadne od hlavného mesta od Harare, alebo v pamätníku národných hrdinov v metropole.

"Jeho telo bude vystavené v Kutame v nedeľu večer, nasledovať bude súkromný pohreb, v pondelok alebo utorok, nie v pamätníku národných hrdinov. Je to rozhodnutie celej rodiny," uviedol jeho synovec Leo Mugabe.

Lietadlo s exprezidentovým telom priletelo zo Singapuru v stredu. Podľa AFP bolo na letisku približne 2000 jeho stúpencov, členov rodiny a vládnych predstaviteľov. Na uvítacom ceremoniáli sa zúčastnil súčasný prezident Emmerson Mnangagwa, vdova po exprezidentovi Grace Mugabeová a vojenská delegácia.

Mugabe vládol v Zimbabwe železnou rukou v rokoch 1980-2017, najskôr ako premiér a od roku 1987 prezident. Neskôr sa čoraz viac uchyľoval k totalitným praktikám a postupne priviedol Zimbabwe k diktatúre. V krajine počas jeho režimu nastala jedna z najväčších hyperinflácií na svete.

V novembri 2017 prevzala moc do rúk armáda a Mugabeho nechala v domácom väzení. Prezident definitívne odstúpil toho istého roku 21. novembra. Moc v krajine následne prevzal Mnangagwa, ktorý v Harare zložil potom 24. novembra prísahu.

Mugabeho zdravotný stav sa po odstúpení zhoršil. V nemocnici v Singapure strávil niekoľko uplynulých mesiacov a napokon 6. septembra 2019 zomrel.

Zimbabwiansky ľud rozdeľujú názory na to, či a ako prejavovať smútok za bývalým lídrom. Svojho času bol síce považovaný za osloboditeľa, ktorý bývalú britskú kolóniu Rodéziu zbavil belošskej nadvlády, avšak neskôr brutálne potláčal svojich odporcov, píše AFP.

Súčasný zimbabwiansky prezident Mnangagwa vyhlásil Mugabeho po jeho smrti za "národného hrdinu". V metropole Harare viseli vlajky na pol žrde a o Mugabeho smrti informovali médiá na titulných stranách. V meste však zostali otvorené všetky obchody a ani jeho obyvatelia príliš veľký záujem o úmrtie niekdajšieho lídra nejavili.

Štátna rozlúčková ceremónia sa uskutoční v sobotu na Národnom futbalovom štadióne v Harare, kde sa očakáva prítomnosť zahraničných lídrov - medziiným čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, bývalého kubánskeho lídra Raúla Castra a približne desiatich afrických prezidentov.