Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Pučisti podľa prokurátora plánovali prevrat v Čiernej Hore aj v Srbsku

Milo Djukanovič (uprostred), archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa žaloby chcela 14-členná skupina vrátane dvoch ruských tajných agentov po skončení volieb v noci na 16. októbra 2016 obsadiť parlament v Podgorici a zavraždiť vtedajšieho premiéra.

Podgorica 23. mája (TASR) - Osoby obžalované z pokusu o štátny prevrat v Čiernej Hore mali plánovať puč aj v Srbsku. V súdnej sieni v Podgorici, kde práve prebieha proces s údajnými pučistami, to v stredu bez ďalších podrobností uviedol čiernohorský prokurátor Milivoje Katnič.

Podľa žaloby chcela 14-členná skupina vrátane dvoch ruských tajných agentov po skončení volieb v noci na 16. októbra 2016 obsadiť parlament v Podgorici a zavraždiť vtedajšieho premiéra - medzičasom staronového prezidenta Čiernej Hory - Mila Djukanoviča. Plány pučistov prekazilo zadržanie skupiny Srbov v predvečer volieb v Podgorici.

Obaja ruskí agenti sa v tomto čase nachádzali v Srbsku a vyhli sa tak zadržaniu. Podľa žaloby boli však práve oni hlavnými organizátormi plánovaného štátneho prevratu.

Rusko, ktoré za pokusom o prevrat predpokladala aj vláda v Podgorici, sa od vtedajších udalostí opakovane dištancovalo. Motívom mal byť údajne strategický význam čiernohorských jadranských prístavov, ktoré sú po vlaňajšom vstupe Čiernej Hory do Severoatlantickej aliancie (NATO) pre ruskú stranu len ťažko dostupné.