Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Británia zostáva spojencom EÚ:Princ Charles odštartoval cestovné turné

Princ Charles, archívne foto. Foto: TASR/AP

Princ Charles totiž priletel do rumunskej metropoly v ten istý deň, ako britská premiérka Theresa Mayová spustila proces vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Bukurešť 29. marca (TASR) - Britský princ Charles pricestoval dnes na návštevu Bukurešti, kde začína deväťdňové turné po troch európskych krajinách - Rumunsku, Taliansku a Rakúsku.

Britská kráľovská rodina chce prostredníctvom Charlesovej návštevy pravdepodobne uistiť krajiny Európskej únie, že Británia napriek brexitu stále zostáva ich blízkym spojencom, píše agentúra AP. Princ Charles totiž priletel do rumunskej metropoly v ten istý deň, ako britská premiérka Theresa Mayová spustila proces vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Rumunský prezident Klaus Iohannis prijal britského princa v prezidentskom paláci Cotroceni zo 17. storočia. Charlesovi udelí rumunské štátne vyznamenanie za výnimočné zásluhy o rozvoj krajiny.

Princovo turné po Európe má "vyzdvihnúť vzťahy Spojeného kráľovstva s európskymi partnermi v oblastiach, ako sú sociálna kohézia, vojenská spolupráca a boj proti obchodovaniu s ľuďmi", píše sa na oficiálnej Charlesovej webovej stránke.

Princ Charles navštevuje Rumunsko pravidelne. V Transylvánii dokonca vlastní dve nehnuteľnosti. V roku 2015 založil neziskovú organizáciu, Rumunskú nadáciu princa z Walesu. Táto organizácia podporuje národné kultúrne dedičstvo, život na vidieku a trvalo udržateľný rozvoj v Rumunsku.

V piatok sa Charles aj s delegáciou presunie do Talianska. Spoločnosť v Taliansku a Rakúsku bude princovi robiť aj jeho manželka Camila.