Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pri útoku na južný Libanon prišlo o život najmenej sedem ľudí

Ľudia hľadajú preživších v ruinách záchranárskeho centra, ktoré bolo zničené pri izraelskom leteckom útoku v dedine Habbaríja v južnom Libanone 27. marca 2024. Foto: TASR/AP

Predpokladá sa, že útok bol zameraný na záchranárske centrum islamistickej formácie Džamá islamíja v dedine Habbaríja v južnom Libanone neďaleko izraelských hraníc.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bejrút 27. marca (TASR) - Izraelu pripisovaný útok, ktorý sa odohral v noci na stredu v južnom Libanone, si vyžiadal najmenej sedem obetí. Pre agentúru Reuters to v stredu ráno uviedli dva bezpečnostné zdroje.

Predpokladá sa, že útok bol zameraný na záchranárske centrum islamistickej formácie Džamá islamíja v dedine Habbaríja v južnom Libanone neďaleko izraelských hraníc. V čase útoku sa v budove údajne nachádzalo asi 12 osôb.

Agentúra AFP pripomenula, že zdravotné centrá a centrá reakcie na núdzové situácie prevádzkuje v Libanone niekoľko militantných skupín.

Odkedy v Pásme Gazy vypukla vojna - ako dôsledok útoku palestínskych radikálov na južný Izrael -, sa spojenci palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v Libanone, najmä hnutie Hizballáh, takmer každý deň dostávajú do prestreliek s izraelskými jednotkami rozmiestnenými pozdĺž južnej hranice Libanonu.

Hizballáh tvrdí, že týmito svojimi útokmi podporuje Hamas, zatiaľ čo Izrael v Libanone útočí aj na Hizballáh a predstaviteľov Hamasu pôsobiacich v Libanone.

Bez započítania posledného úderu - z noci na stredu - bolo pri cezhraničnej paľbe v Libanone zabitých už najmenej 331 ľudí, väčšina z nich sú príslušníci Hizballáhu. O život však prišlo aj najmenej 57 civilistov.

Podľa izraelskej armády zahynulo na severe Izraela najmenej desať izraelských vojakov a sedem civilistov.

Prestrelky na severnej hranici Izraela vyvolávajú obavy z totálneho konfliktu medzi Izraelom a Hizballáhom, ktoré proti sebe viedli vojnu aj v roku 2006.