Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Po izraelských útokoch hlásia obete vrátane bojovníka Hizballáhu

Rakety, vypálené bojovníkmi hnutia Hizballáh na severný Izrael Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v utorok uviedla, že z Libanonu taktiež vypálili rakety, konkrétne smerom na sever Izraela. Pri útokoch nedošlo k zraneniam.

Bejrút 26. marca (TASR) - Pri izraelskom nálete zahynuli na juhu Libanonu najmenej dvaja ľudia, informovali v utorok tamojšie médiá. Ostreľovanie na izraelsko-libanonských hraniciach pokračuje. TASR o tom informuje s odvolaním sa na agentúru DPA.

Libanonské hnutie Hizballáh útok potvrdilo a neskôr oznámilo, že zahynul jeden z jeho bojovníkov. Od 8. októbra 2023 tak zahynulo najmenej 242 jeho členov.

Libanonské šiitské hnutie Amal, ktoré je úzko prepojené s Hizballáhom, medzitým informovalo o troch zranených zdravotníkoch po izraelskom leteckom útoku v ďalšom meste.

Izraelská armáda v utorok uviedla, že z Libanonu taktiež vypálili rakety, konkrétne smerom na sever Izraela. Pri útokoch nedošlo k zraneniam.

Hnutie Hizballáh je spojencom Hamasu i úhlavného nepriateľa Izraelu – Iránu. Od začiatku vojny v Pásme Gazy prichádza na izraelsko-libanonských hraniciach takmer každodenne k prestrelkám.

Útoky sa zo začiatku zameriavali predovšetkým na pohraničné regióny. Niekoľko izraelských úderov však v posledných týždňoch zasiahlo aj pozície Hizballáhu ležiace viac na sever, čo vyvolalo obavy z vypuknutia väčšieho konfliktu.

Hizballáh opakovane uviedol, že svoje útoky zastaví, iba ak bude uzatvorené prímerie v Pásme Gazy. Izraelský minister obrany Joav Galant však povedal, že ani prímerie v Gaze nezmení cieľ Izraela, ktorým je vytlačiť Hizballáh z juhu Libanonu, a to buď silou, alebo diplomaciou.