Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Odvolací súd v Hongkongu zakázal populárnu protestnú pieseň

Ilustračné foto Foto: TASR

Kritici tvrdia, že zákaz vysielania a distribúcie piesne ešte viac obmedzuje slobodu prejavu, ktorú Peking začal v Hongkongu potláčať v reakcii na masové protesty.

Hongkong 8. mája (TASR) - Odvolací súd v Hongkongu v stredu vyhovel žiadosti tamojšej vlády zakázať populárnu protestnú pieseň. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP, podľa ktorej ide o ďalší zásah do slobody prejavu v tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny.

Pieseň "Sláva Hongkongu" vznikla počas hromadných protivládnych protestov v roku 2019 a jej text vyzýva na slobodu a demokraciu. Odvtedy sa niekoľkokrát nesprávne hrala na viacerých medzinárodných športových podujatiach namiesto čínskej štátnej hymny "Pochod dobrovoľníkov".

Kritici tvrdia, že zákaz vysielania a distribúcie piesne ešte viac obmedzuje slobodu prejavu, ktorú Peking začal v Hongkongu potláčať v reakcii na masové protesty.

Miestna vláda sa minulý rok obrátila na súd po tom, čo spoločnosť Google vo svojom vyhľadávači odmietala zobrazovať ako hlavný výsledok čínsku štátnu hymnu namiesto hongkongskej piesne. Súd nižšej inštancie v júli vládnu žiadosť zamietol.

Predstavitelia sa voči verdiktu odvolali a argumentovali tým, že ak exekutíva považuje opatrenie za potrebné, súd by ho mal povoliť, pokiaľ sa nedomnieva, že nebude mať žiadny účinok. Odvolací súd tejto žiadosti napokon vyhovel.

Hongkong je bývalá britská kolónia, ktorá sa vrátila pod čínsku správu v roku 1997. Bolo mu prisľúbené právo zachovať si slobody západného štýlu na ďalších 50 rokov. Jeho mediálna scéna sa však drasticky obmedzila po prijatí Pekingom nariadeného zákona o národnej bezpečnosti v roku 2020.