Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Odsun znepriatelených jednotiek na východe Ukrajiny sa opäť nepodaril

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Agentúra Ukrinform pritom v stredu informovala, že podľa vyhlásenia ukrajinského ministerstva obrany sú ozbrojené sily Ukrajiny technicky pripravené na odsun svojich jednotiek.

Kyjev/Luhansk 9. októbra (TASR) - Plánovaný odsun jednotiek strán konfliktu na východe Ukrajiny zo styčnej línie v oblasti obce Zolote v Luhanskej oblasti sa v stanovenom termíne neuskutočnil. Neúspechom sa skončil aj pokus o odsun v obci Petrovske. Vedenie Doneckej ľudovej republiky (DĽR) medzičasom oznámilo, že ďalší pokus o odsun je naplánovaný na štvrtok.

Predstavitelia samozvanej proruskej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) zo zodpovednosti za tento stav obvinili ukrajinské vládne sily, ktorá podľa nich v stanovený hodinu nevyslala dohodnutý signál - nevystrelila svetlicu na znak pripravenosti začať s odsunom svojich vojakov a techniky.

Zástupca LĽR v Spoločnom centre pre kontrolu a koordináciu prímeria Michail Filiponenko uviedol, že "ozbrojené sily Ukrajiny naďalej vážne porušujú dohody dosiahnuté v Minsku, budujú opevnenia, porušujú prímerie, ničia domy a občiansku infraštruktúru, čo potvrdzujú aj denné hlásenia misie OBSE."

Agentúra Ukrinform pritom v stredu informovala, že podľa vyhlásenia ukrajinského ministerstva obrany sú ozbrojené sily Ukrajiny technicky pripravené na odsun svojich jednotiek z oblasti obcí Petrovske a Zolote. Generálny štáb ukrajinskej armády tiež uviedol, že jednotky vládnych síl sa stiahnu na svoje pozície z roku 2016.

Odsunu vládnych jednotiek sa snaží zabrániť skupina dobrovoľníkov, ktorá sa v stredu pri pokuse o prienik do obce Zolote dostala do konfliktu s ukrajinskou políciou. Incident sa odohral na kontrolnom stanovišti pri meste Kreminna v Luhanskej oblasti. Podľa agentúry UNIAN polícia neskôr dobrovoľníkom umožnila pokračovať v ceste.

Akciu dobrovoľníkov a bývalých veteránov bojov na východe Ukrajiny oznámila v pondelok nacionalistická strana Národný zbor, ktorá sa rozhodla, že počas odsunu vojsk vytvorí v oblasti obcí Zolote svoj vlastný kontrolný post. Líder strany Andrij Bileckyj — bývalý veliteľ dobrovoľníckeho pluku Azov — totiž tvrdí, že ukrajinské úrady chcú nechať obyvateľov obcí Zolote, Petrovske a Stanyca Luhanska bez ochrany a vydať ich napospas proruským separatistom z LĽR.