Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Nový portugalský parlament je zatiaľ bez predsedu

Portugalský parlament Foto: TASR/AP

Ako informovala agentúra AFP, kandidát na tento post José Pedro Aguiar-Branco z konzervatívnej strany Demokratická aliancia (AD) nezískal potrebných 116 hlasov.

Lisabon 26. marca (TASR) - Nový portugalský parlament sa v utorok na svojej ustanovujúcej schôdzi dostal do slepej uličky, keď sa poslancom nepodarilo zvoliť jeho predsedu.

Ako informovala agentúra AFP, kandidát na tento post José Pedro Aguiar-Branco z konzervatívnej strany Demokratická aliancia (AD) nezískal potrebných 116 hlasov.

Strana AD premiéra Luísa Montenegra má síce po víťazstve vo voľbách z 10. marca v parlamente najpočetnejšie zastúpenie, ale nie väčšinu, takže pri hlasovaní sa nezaobíde bez podpory poslancov krajne pravicovej strany Dosť! (Chega! - CH!) - aj keď premiér Montenegro dohody o tom popiera.

Hoci líder strany CH! André Ventura v pondelok povedal, že jeho poslanci budú hlasovať za Aguiara-Branca, z výsledkov voľby vyplýva, že mnohí z 50 poslancov klubu CH! tak neurobili.

Ventura po hlasovaní obvinil členov AD, že porušili dohodu medzi oboma stranami, ktorá by zabezpečila podporu pre kandidatúru Aguiara-Branca. AD napokon kandidatúru Aguiara-Branca aj tak stiahla.

Montenegro vytrvalo odmieta vytvoriť koalíciu s CH! a avizuje, že vytvorí menšinovú vládu, doplnila AFP.

Ventura v tejto súvislosti Montenegrovi opakovane pripomína, že bude niesť zodpovednosť za akúkoľvek politickú nestabilitu v Portugalsku.

Montenegro však vo vyhlásení po zložení prísahy trval na tom, že "neexistuje žiadny vnútorný ani vonkajší dôvod pochybovať o našej schopnosti mať stabilnú vládu".