Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Nemecko dodá Ukrajine ďalšie 4 tanky Leopard 2A6, dovedna ich bude 18

Na snímke tanky Leoprad 2. Foto: TASR/AP

Nemecko v januári ohlásilo, že spoločne s Poľskom chce vytvoriť dva tankové prápory pre ukrajinské sily, pričom vtedy prisľúbilo dodanie 14 tankov.

Berlín 24. februára (TASR) — Nemecko v piatok oznámilo, že dodá Ukrajine ďalšie štyri tanky typu Leopard 2A6 zo zásob ozbrojených síl (Bundeswehr). Ich počet sa tak zvýši zo 14 na 18, uviedlo ministerstvo obrany v Berlíne. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Na základe tohto rozhodnutia dokážeme teraz spoločne s našimi portugalskými a švédskymi partnermi zostaviť zmiešaný ukrajinský prápor," uviedol nemecký rezort obrany.

Kancelár Olaf Scholz v tejto súvislosti povedal, že teraz sa ukazuje, že „vytrvalé úsilie sa vypláca“. Spolková vláda sa totiž niekoľko týždňov snažila, aby sa na dodávkach tankov podieľali aj ďalší partneri z NATO. Portugalsko napokon dodá tri tanky a Švédsko približne desať. Dovedna by ich tak bolo 31.

Nemecko v januári ohlásilo, že spoločne s Poľskom chce vytvoriť dva tankové prápory pre ukrajinské sily, pričom vtedy prisľúbilo dodanie 14 tankov.

Ukrajina žiada okrem tankov aj dodanie stíhačiek F-16. Scholz však túto požiadavku Kyjeva opakovane odmietol.

Poľsko v piatok oznámilo, že na Ukrajinu už dodalo štyri tanky Leopard. Premiér Mateusz Morawiecki tiež avizoval, že jeho krajina je pripravená na výcvik ukrajinských pilotov pre stíhačky F-16. Dodal však, že v tejto veci by sa mala dosiahnuť dohoda v širšej koalícii.