Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Na východe Indonézie vybuchla sopka Ibu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sopka chrlila oblak popola vysoký viac než tri kilometre.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Jakarta 28. apríla (TASR) - K erupcii sopky Ibu došlo v nedeľu v ranných hodinách miestneho času na východe Indonézie. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Sopka chrlila oblak popola vysoký viac než tri kilometre. Tamojšie úrady vyzvali miestnych obyvateľov, aby sa okoliu sopky vyhýbali.

Vulkán Ibu sa nachádza na indonézskom ostrove Halmahera v provincii Severné Maluku. Po erupcii bolo vidieť západne od jeho vrcholu hustý oblak dymu a popola.

Erupcia trvala viac než tri minúty a popol sa nahromadil vo výške 3,5 kilometrov nad vrcholom sopky, uviedol v nedeľu v vyhlásení Axl Roeroe, tamojší predstaviteľ monitorujúci sopku Ibu.

"Obyvatelia a turisti v blízkosti hory Ibu, prosím, nepodnikajte žiadnu aktivitu v okruhu dvoch kilometrov (od krátera)," dodal.

V súvislosti s erupciou sopky Ibu platí zatiaľ druhý z dovedna štyroch stupňov pohotovosti a doposiaľ nebola nariadená evakuácia obyvateľov, píše AFP. Úrady však už vyzvali ľudí, aby pri vonkajších aktivitách mali na sebe rúška a okuliare a upozornili ich na padajúci sopečný popol.

Indonézia, rozľahlé súostrovie, zažíva častú seizmickú a vulkanickú aktivitu vzhľadom na svoju polohu na tichomorskom Ohnivom kruhu – oblúku, na ktorom sa stretávajú tektonické platne a ktorý sa tiahne od Japonska cez juhovýchodnú Áziu po tichomorskú panvu.