Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na klimatické protesty v Británii prišli desaťtisíce ľudí

Deti demonštrujú pred parlamentom počas globálneho klimatického štrajku 20. septembra 2019 v Londýne. Foto: TASR/AP

Už sa príliš nestarajme o Donalda Trumpa, vyhlásil ďalej Corbyn v príhovore a pochválil protestujúcich po celom svete.

Londýn 20. septembra (TASR) - Desaťtisíce ľudí, väčšinou mladých, sa v piatok v Británii zapojili do štrajku za ochranu klímy a líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn predniesol prejav na najväčšom podujatí pri parlamente v Londýne.

Organizátori klimatických protestov proti nedostatočnej vládnej klimatickej politike očakávali celkovo približne 200 akcií po celej krajine a rekordný počet demonštrantov, uviedla tlačová agentúra DPA.

Protestujúci v Londýne niesli pútače a plagáty s odkazmi ako "Mars nie je riešením" a "Nebuďte fosílni hlupáci".

Frontman svetoznámej britskej rockovej skupiny Mick Jagger podporil aktivistov na Twitteri.

"Musíme urobiť všetko, čo sa dá, aby sme uchránili planétu a ľudstvo," napísal Jagger.

K hlavnému protestu v Londýne sa pridali skupiny ľavičiarov, antirasistov, odborárov a ďalšie organizácie.

Nátlakové demonštrácie za aktívnejšie riešenie klimatických zmien sú "najdôležitejšou kampaňou v dejinách ľudstva," uviedol protestujúcim z hornej, otvorenej plošiny autobusu Mike Jackson, spoluzakladateľ zoskupenia "Lesbičky a gejovia stoja za baníkmi".

Opozičný labouristický líder Corbyn kritizoval prezidenta USA Donalda Trumpa za stiahnutie svojej krajiny z parížskej klimatickej dohody v roku 2017.

"Už sa príliš nestarajme o Donalda Trumpa," vyhlásil ďalej Corbyn v príhovore a pochválil protestujúcich po celom svete.

"Jednoducho povedzme, že chceme, aby sa každá krajina pridala k Parížskej dohode, aby ju každá krajina podpísala a zašla (v ochrane klímy) oveľa ďalej," dodal Corbyn.

Jeden z organizátorov stanovil počet prítomných na proteste v Londýne na 100.000, ale Metropolitná polícia nezverejnila svoj odhad.

Stovky demonštrantov sa v piatok zišli aj v iných mestách Spojeného kráľovstva, napríklad v Edinburghu, Belfaste, Brightone, Oxforde, Cardiffe, Cambridgei, Yorku, Nottinghame, Leedse a Liverpoole.

"Podobné scény sa odohrávajú po celom svete!" komentovala v tweete Caroline Lucasová, jediná britská zákonodarkyňa za Stranu zelených, letecké zábery z protestu v austrálskom Melbourne. "Nech nikto nehovorí, že účasť na takýchto protestoch nič neznamená," dodala.

Minister obchodu v britskej konzervatívnej vláde Kwasi Kwarteng pre spravodajskú stanicu BBC povedal, že nepodporuje akciu žiakov a študentov. "Nebudem schvaľovať ľuďom to, že vynechajú vyučovanie, pretože podľa môjho názoru vzdelávanie - čas strávený v škole - je nesmierne dôležitý," vyhlásil Kwarteng.

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan však poslal videoposolstvo, kde podporil výzvu protestujúcich na "okamžité, ambiciózne opatrenia".