Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Metsolová v Kyjeve vyzvala na zvýšenie podpory pre Ukrajinu

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová počas spoločnej tlačovej konferencie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve vo štvrtok 10. mája 2024. Foto: TASR/AP

Členské krajiny EÚ vlani prisľúbili, že Ukrajine dodajú do marca 2024 milión kusov delostreleckej munície.

Kyjev 9. mája (TASR) - Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová vo štvrtok počas návštevy Kyjeva požiadala európske krajiny, aby dodržali svoje sľuby o pomoci pre Ukrajinu a zvýšili podporu pre túto vojnou zmietanú krajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Metsolová navštívila Ukrajinu na Deň Európy. V Kyjeve sa stretla s prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý ocenil úsilie európskych krajín v súvislosti s podporou pre Kyjev. Podľa jeho slov Rusko využilo meškajúce dodávky pomoci na zisk prevahy na bojisku.

"Bolestne si uvedomujeme, že Ukrajina naliehavo potrebuje na obranu proti agresorovi viac vybavenia a systémov protivzdušnej obrany... My Európania musíme konať, prevziať zodpovednosť a zintenzívniť našu podporu," povedala predsedníčka EP.

Ukrajina čelí ruskej vojenskej agresii od februára 2022 a v uplynulom období viackrát upozornila, že jej chýba munícia potrebná na obranu pred ruskými útokmi.

Členské krajiny EÚ vlani prisľúbili, že Ukrajine dodajú do marca 2024 milión kusov delostreleckej munície. Tento sľub sa však eurobloku nepodarilo splniť.

"Dodávky boli – a ešte raz vďaka Bohu a vďaka vám – ale nie v takom množstve, ako sa dohodlo," povedal Zelenskyj. Podľa jeho slov budú ukrajinské sily schopné zastaviť postup ruskej armády na východe Ukrajiny hneď po príchode pomoci.

Rusko 9. mája oslavuje Deň víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Na konci tlačovej konferencie Zelenského s Metsolovou sa v ukrajinskej metropole rozozneli varovné sirény. "Toto je skutočný postoj (Ruska) k mieru. Ich skutočný postoj k boju proti nacizmu," povedal ukrajinský prezident.