Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Merkelová spresnila svoje vyhlásenie o riešení brexitu do 30 dní

Angela Merkelová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bolo by lepšie povedať, že to môžeme dosiahnuť do 31. októbra, uviedla Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii s holandským premiérom Markom Ruttem.

Haag 22. augusta (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok počas návštevy Holandska povedala, že jej stredajšie vyhlásenie o tom, že spor ohľadom podoby brexitu s Britániou môže byť dosiahnutý za 30 dní, netreba chápať ako prísne stanovený termín. Informovala o tom agentúra AP.

"Bolo by lepšie povedať, že to môžeme dosiahnuť do 31. októbra," uviedla Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii s holandským premiérom Markom Ruttem. Svoje stredajšie vyhlásenie označila nemecká kancelárka za "alegóriu na schopnosť urobiť to (dosiahnuť dohodu) za krátky čas".

Merkelová počas spoločnej tlačovej konferencie s britským premiérom Borisom Johnsonom v stredu v Berlíne vyhlásila, že sporná otázka tzv. írskej poistky, ktorá bráni odchodu Británie z EÚ na základe dohody, môže byť pri dostatočnej snahe vyriešená za 30 dní.

Niektorí britskí komentátori toto vyhlásenie interpretovali ako konečný termín pre Johnsona, ktorý už dávnejšie avizoval, že vyvedie Britániu z Únie do 31. októbra bez ohľadu na to, či sa tak stane s dohodou, alebo bez nej.