Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Mayová v telefonáte ubezpečila premiéra Gibraltáru o britskej podpore

Britská premiérka Theresa Mayová. Foto: TASR AP

Otázky o postavení tohto územia sa znova vynorili po rozhodnutí Británie vystúpiť z EÚ.

Londýn 2. apríla (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová dnes v telefonickom rozhovore s premiérom Gibraltáru Fabianom Picardom znova potvrdila, že Británia aj po začatí procesu svojho odchodu z Európskej únie neochvejne podporuje svoje zámorské územie Gibraltár.

Mayová povedala Picardovi, že Gibraltárčania "sa nikdy nedostanú pod zvrchovanosť iného štátu proti svojim slobodne a demokraticky vyjadreným želaniam," informoval jej úrad vlády.

Británia a Španielsko vedú už niekoľko stáročí spor o Gibraltár, ktorý pokrýva územie o rozlohe 6,7 kilometra štvorcových a hraničí s južným Španielskom.

Otázky o postavení tohto územia sa znova vynorili po rozhodnutí Británie vystúpiť z EÚ.

Británia v stredu odovzdala predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi list, ktorým oficiálne spustila dvojročný proces svojho brexitu.

Z návrhu pokynov EÚ pre rokovanie o brexite, zverejnených v piatok, vyplýva, že Španielsko má mať právo vetovať či sa akákoľvek dohoda medzi Britániou a zvyšnými členskými krajinami vzťahuje aj na Gibraltár. To vyvolalo ostré reakcie Londýna.

Očakáva sa, že lídri zvyšných členských krajín dotiahnu pokyny pre rokovanie o brexite na osobitnom summite v Bruseli, naplánovanom na 29. apríla.