Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Mayová dnes predstaví plán na ochranu práv občanov EÚ po brexite

Britská premiérka Theresa Mayová . Foto: TASR/AP

Potom bude nasledovať zasadnutie ostatných 27 členských štátov, na ktorom hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier poreferuje o výsledku pondelňajšieho prvého rokovacieho dňa.

Brusel 22. júna (TASR) - Plán na ochranu práv občanov EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve dnes predstaví britská premiérka Theresa Mayová. Povedala to pri príchode na summit lídrov členských štátov EÚ v Bruseli, na ktorom sa bude rokovať aj o brexite.

"Dnes predstavím britský plán, ako chceme chrániť práva občanov EÚ žijúcich v Británii a Britov žijúcich v Únii," uviedla Mayová. Dodala, že to bola jedna z prvých tém brexitu, ktorým sa v rámci rokovaní o odchode chcel Londýn venovať.

Premiérka zdôraznila aj dôležitosť boja proti terorizmu, ktorý sa šíri prostredníctvom internetu. Je v tomto smere iniciatíva na národnej úrovni, ale dnes o tom budú hovoriť aj lídri krajín EÚ. "Vyzvem lídrov, aby sme spoločne zastavili šírenie extrémizmu v on-line prostredí," skonštatovala.

Mayová dnes večer na summite v Bruseli predostrie svoju predstavu o rokovaniach o brexite. Potom bude nasledovať zasadnutie ostatných 27 členských štátov, na ktorom hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier poreferuje o výsledku pondelňajšieho prvého rokovacieho dňa.

Predseda Európskej rady Donald Tusk dnes pripustil myšlienku, že Británia by Úniu napokon nemusela opustiť a označil sa pritom za "rojka".