Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Vrak potopenej lode v Budapešti vyzdvihnú najskôr v utorok

Na snímke kvety na brehu rieky a v pozadí loď, z ktorej pripravujú vyzvdihnutie vraku. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Vážnym logistickým procesom bude dezinfekcia potápačov po kontakte s telami obetí.

Budapešť 8. júna (TASR) – Potopená maďarská vyhliadková loď Hableány, ktorá leží po zrážke s výletnou loďou Viking Sygin na dne Dunaja pri budapeštianskom Margitnom moste, sa na hladinu pomocou žeriavu Clark Ádám dostane najskôr v utorok, povedal v sobotu popoludní v Budapešti šéf komunikačného odboru protiteroristickej jednotky TEK Nándor Jasenszky.

Ako dodal, potápačom sa do sobotňajšieho popoludnia podarilo zakryť všetky okná a dvere na jednej strane vraku. Cieľom tohto kroku bolo zabezpečiť, aby pri vyzdvihovaní lode sa z nej neodstalo von žiadne z prípadných tiel obetí na palube. Podľa jeho slov potápači pokračujú v zakrývaní otvorov lode aj na druhej strane plavidla.

"Laná sú už umiestnené pod loďou a na jednej strane sú uchytené nad hladinou na tlačnom člne. V súčasnosti priplával na druhú stranu vraku ďalší tlačný čln, ktorý poslúži na uchytenie lán na opačnej strane. Týmito lanami budú vtiahnuté pod trup vraku popruhy, ktorými žeriav loď vyzdvihne," povedal hovorca a poznamenal, že dĺžka tohto procesu bude závislá od toho, ako sa bude správať podložie, na ktorom plavidlo leží. Štvorica popruhov by sa na svoje miesto mala dostať v nadchádzajúcich dňoch, poznamenal Jasenszky.

Podotkol, že vážnym logistickým procesom bude dezinfekcia potápačov po kontakte s telami obetí.

Do pátrania po nezvestných vo vode nasadili aj špeciálne vycvičených psov z Nemecka, ktorí dokážu hľadať utopené osoby. Psov podľa jeho slov ponúklo nemecké veľvyslanectvo v Budapešti.

K zrážke vyhliadkovej a výletnej lode došlo 29. mája krátko po 21.00 h pod Margitiným mostom. Vyhliadková loď s 33 juhokórejskými turistami a dvojčlennou posádkou sa následne v priebehu siedmich sekúnd potopila. Bezprostredne po zrážke sa z vôd Dunaja podarilo zachrániť sedem ľudí. V súčasnosti pátrajú ešte po ôsmich nezvestných turistoch a jednom členovi posádky.