Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Reakcie politikov na rozhodnutie T. Mayovej

Britská premiérka Theresa Mayová odchádza po vyhlásení na Downing Street 10 v Londýne 24. mája 2019. Foto: TASR/AP

Britská premiérka Theresa Mayová v piatok oznámila, že 7. júna odstúpi z postu šéfky Konzervatívnej strany.

Paríž/Berlín 24. mája (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron ocenil v piatok guráž odstupujúcej britskej premiérky Theresy Mayovej pri hľadaní spôsobov, ako implementovať dohodu o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Súčasne vyzval na urýchlené objasnenie ďalších krokov týkajúcich sa brexitu. Informovala o tom rozhlasová stanica Europe 1.

Macron ocenil, že v snahe implementovať dohodu o brexite, ktorú Británia uzavrela s EÚ, sa Mayová riadila záujmami svojej krajiny a rešpektovala pritom aj partnerov z EÚ.

Vo svojom vyhlásení zverejnenom Elyzejským palácom Macron uviedol, že "je priskoro špekulovať o dôsledkoch" Mayovej rozhodnutia.

Zdôraznil, že princípy EÚ sa budú aplikovať aj naďalej, pričom prioritou bude hladké fungovanie EÚ, čo si podľa Macrona vyžaduje, aby Británia vysvetlila svoj ďalší postup vo veci brexitu.

Macron reagoval na Mayovej piatkové oznámenie, že 7. júna odstúpi z postu šéfky Konzervatívnej strany. Uviedla tiež, že dočasne zostane vo funkcii premiérky, až kým nebude zvolený nový líder konzervatívcov. Ten sa následne stane premiérom, a to aj bez potreby usporiadania parlamentných volieb.

Mayová vo svojom príhovore konštatovala, že bude vždy "hlboko ľutovať", že sa jej nepodarilo zabezpečiť odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Merkelová rešpektuje Mayovej rozhodnutie odstúpiť


Nemecká kancelárka Angela Merkelová prijala piatkové rozhodnutie o odstúpení britskej premiérky Theresy Mayovej z vedenia Konzervatívnej strany "s rešpektom". A v súvislosti s riadeným brexitom bude úzko spolupracovať s jej nástupcom. Novinárom to povedala Merkelovej hovorkyňa Martina Fietzová.

Merkelová i Mayová podľa nej vždy "spolupracovali v dobrom a dôveryhodnom" pracovnom vzťahu a budú tak pokračovať aj naďalej, pokým bude Mayová v úrade.

"My, a aj EÚ ako celok, máme záujem o dobré riešenie, ktoré vzíde v Británii", pokiaľ ide o otázku brexitu. A to znamená "riadený odchod". Merkelová zdôraznila, že "Berlín si s britskou vládou želá udržať úzku spoluprácu a úzky vzťah".

Nemecká vláda podľa nej o možnom nástupcovi britskej premiérky špekulovať odmieta. "Vývoj v zásade závisí od domáceho politického vývoja v Británii," dodala podľa agentúry AFP hovorkyňa Fietzová.

Juncker: Mayovej rezignáciou sa pre EÚ nič nemení, čo sa týka dohody o brexite


Pre Európsku úniu sa rezignáciou britskej premiérky Theresy Mayovej nič nezmení na postoji k brexitu a naďalej bude platiť znenie dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ tak, ako bola podpísaná na summite EÚ v novembri 2018. Uviedol to v piatok predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker.

Junckerova hovorkyňa Mina Andreevová v tejto súvislosti upozornila, že šéf exekutívy EÚ prijal Mayovej oznámenie "s emóciami", ale bez "známok radosti". Zopakovala jeho vyhlásenie, že lídri členských krajín EÚ už zaujali jasný postoj k dohode o brexite.

Predseda Európskej komisie v správe pre médiá uviedol, že považuje britskú premiérku za "ženu odvahy, voči ktorej prechováva veľký rešpekt".

Andreevová pred bruselskými novinármi zároveň upozornila, že Juncker bude rovnako rešpektovať aj nového nástupcu Mayovej a nadviaže s ním pracovné vzťahy.

Británia si po dohode s ostatnými členskými štátmi EÚ vyžiadala kompromisný odklad brexitu do 31. októbra tohto roku.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)

Mayová politicky neodhadla náladu svojej krajiny ani strany, tvrdí Farage


Líder britskej protieurópskej Strany brexitu (BP) Nigel Farage v piatok obvinil odstupujúcu premiérku Theresu Mayovú, že nesprávne odhadla náladu svojej krajiny tým, že sa snaží zachovať úzke obchodné vzťahy s Európskou úniou. Informovala o tom agentúra AFP.

"Je ťažké s pani Mayovou nesúcitiť, ale politicky neodhadla náladu tejto krajiny ani svojej strany. Už odišli dvaja lídri Konzervatívnej strany, ktorých inštinkty boli proeurópske," napísal Farage na Twitteri, čím mal na mysli Mayovú a jej predchodcu Davida Camerona.


Kremeľ: Mayovej vláda bola pre rusko-britské vzťahy náročným obdobím


Vláda britskej premiérky Theresy Mayovej bola pre vzťahy Ruska s Britániou veľmi náročným obdobím. Vyhlásil to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

"Mayovej mandát v úrade premiérky prišiel počas veľmi zložitého obdobia našich vzájomných vzťahov," povedal novinárom Peskov, hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina.

Diplomatické vzťahy medzi Ruskom a Britániou sa dostali na najnižšiu úroveň za uplynulé desaťročia po otrávení bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v anglickom meste Salisbury vlani v marci.

Britská vláda vtedy vyhlásila, že voči Skripaľovcom bola použitá vojenská nervovoparalytická látka novičok vyrobená v Rusku a pokus o vraždu "takmer určite" schválil Kremeľ. Rusko svoju účasť na útoku v Salisbury odmieta.

Londýn následne prerušil s Moskvou všetky kontakty na najvyššej úrovni a zrušil návštevu svojich ministrov a členov kráľovskej rodiny na futbalových majstrovstvách sveta, ktoré sa konali v Rusku.

Peskov dodal, že si "nevie spomenúť na Mayovej žiadny význačný príspevok k rozvoju bilaterálnych vzťahov medzi Ruskom a Britániou". Moskva "veľmi pozorne" sleduje proces brexitu, keďže Európska únia je "hlavným obchodným a hospodárskym partnerom Ruskej federácie", zakončil kremeľský hovorca.

Podľa predsedu výboru ruskej Rady federácie pre medzinárodné záležitosti bude budúcnosť rusko-britských vzťahov závisieť od toho, kto nahradí Mayovú v úrade. "Zvesti sa rozchádzajú, ale celkovo to vyvoláva iba málo optimizmu, ak vôbec nejaký," napísal na sociálnej sieti Konstantin Kosačev.

"Odchádzajúcu premiérku si budeme pamätať predovšetkým pre jej škandalózny rétorický štýl a výraz 'vysoko pravdepodobné'. Inými slovami pre nepodložené obvinenia voči Rusku, ktoré množstvo európskych krajín interpretovalo ako príčinu na vyhostenie ruských diplomatov," uviedol podľa tlačovej agentúry TASS Kosačev.

Podľa jeho názoru Mayovej "know-how" sa stalo príkladom pre množstvo iných krajín. "Keď príde na Rusko, neobťažujú sa predložiť solídny dôkaz. Myslím si preto, že Mayovej odchod nebudeme v Rusku príliš oplakávať," dodal.