Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

POLITOLOGIČKA: Konzervatívna strana stratila pôdu pod nohami

Policajti dohliadajú na sčítanie hlasov v parlamentných voľbách 8. júna 2017 v Glasgowe. Foto: TASR/AP

Ak existoval plán rokovaní, tak sa podľa nej bude musieť meniť, a to v podmienkach, kedy aj írski konzervatívci, na ktorých sa menšinová konzervatívna vláda bude musieť spoliehať, majú rôzne záujmy.

Londýn/Liverpool/Bratislava 9. júna (TASR) – Konzervatívna strana stratila pôdu pod nohami v tom zmysle, že ich aj naďalej rozdeľuje európska otázka. "Líderka konzervatívcov Theresa Mayová stratila autoritu. Je pravdepodobné, že zostane aspoň na krátku dobu, aby rokovania o brexite mohli začať, keďže čas sa kriticky kráti," pre TASR to uviedla profesorka politológie na univerzite v Liverpoole Erika Harrisová.

Ak existoval nejaký plán rokovaní, tak sa podľa nej bude musieť meniť, a to v podmienkach, kedy aj írski konzervatívci, na ktorých sa menšinová konzervatívna vláda bude musieť spoliehať, majú rozličné záujmy. "Znamená to, že rokovania o brexite sa zmietajú v chaose, aspoň zo strany Británie. Keď si pripomenieme, že tieto náhle voľby iniciovala Mayová, aby si posilnila mandát pre tvrdý brexit, jej osobná prehra je obrovská," konštatovala.

Všetko o predčasných voľbách v Británii: Pozrite si výsledky, reakcie, analýzy


Ďalej sa podľa nej ukazuje, že lídri, ktorí "flirtujú" s vyhrážaním sa odchodu z EÚ, by mali zmeniť stratégiu. "Čo sa týka médií, ich systematický útok na šéfa labouristov Jeremyho Corbyna sa tiež neoplatil. Nie je populárny a väčšina ľudí ho nechcela ako premiéra, ale iróniou týchto volieb je, že voliči nereagujú pozitívne ani na aroganciu vlády, ktorú si síce zvolili, ale ktorej nedôverujú v tom, že ich obavy berie vážne,“ dodala.

Profesorka si myslí, že Británia ako ostrov stability svoju istotu stále viac a viac stráca. "Asi prišiel čas na vážne zamyslenie sa o budúcnosti tejto krajiny, ktorej vízia je pravdepodobne grandióznejšia ako realita, v ktorej existuje," uzavrela Harrisová.

Corbyn vrátil labouristom pozíciu silnej strany


Štvrtkové parlamentné voľby v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a severného Írska nepriniesli výhru žiadnej politickej strane. Pre TASR to uviedla profesorka politológie na univerzite v Liverpoole Erika Harrisová.

"To, že konzervatívci budú najväčšia strana sa vedelo, ale to, že líderka konzervatívcov Theresa Mayová stratí aj tú malú väčšinu, čo v parlamente mala, je veľké prekvapenie. Ešte väčšie prekvapenie je, že labouristi získali miesta v parlamente," uviedla po zverejnení výsledkov politologička.

Domnieva sa, že pokiaľ Mayovej kampaň strácala dych, líder labouristov Jeremy Corbyn, ktorý bol terčom mediálnych útokov, dokázal presvedčiť voličov, že tvrdý brexit nie je v záujme Británie a že konzervatívci neochránia krajinu proti stále sa zmenšujúcemu rozpočtu na sociálnu starostlivosť.

"Nie je to výhra pre labouristov ako takých, ale v určitom zmysle je to výhra v tom, že mladí ľudia volili vo väčšom počte, ako je zvykom a že sa postavili na jeho stranu. Corbyn vrátil labouristom pozíciu silnej strany," konštatovala.

Zároveň však dodala, že voľby sú výhrou hlavne pre obyvateľstvo. "Voľby nevyžadovali, ale keď prišlo k rozhodnutiu, tak verili svojmu inštinktu a nie prázdnym sloganom o sile a stabilite," uzavrela profesorka politológie.