Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kim Čong-un zaslal Trumpovi ďalší list, pozval ho do Pchjongjangu

Na archívnej snímke Donald Trump a severokórejský vodca Kima Čong-un. Foto: TASR/AP

Trump následne povedal, že je ochotný sa s Kimom stretnúť v priebehu tohto roka.

Soul/Washington 16. septembra (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un pozval amerického prezidenta na návštevu Pchjongjangu. Kim šéfa Bieleho domu pozval prostredníctvom listu ešte v auguste. Informoval o tom v pondelok juhokórejský denník Čung-ang ilbo s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

V celkovo druhom liste Trumpovi od Kima, ktorý mu zaslal v tretí augustový týždeň, vyjadril severokórejský vodca túžbu stretnúť sa s Trumpom na ďalšom summite, povedal zdroj pre denník.

Biely dom, americké ministerstvo zahraničných vecí ani misia KĽDR v USA sa k zmienenej informácii bezprostredne nevyjadrili, píše agentúra Reuters.

Trump a Kim sa od vlaňajšieho januára stretli už trikrát, aby predebatovali riešenie krízy okolo severokórejských jadrových a raketových programov. Ani jedno z týchto stretnutí však neprinieslo výrazný posun.

Štátnici si v júni podali ruku v demilitarizovanej zóne na hraniciach medzi oboma Kóreami. Dohodli sa tam na obnovení rokovaní na úrovni expertných skupín.

Severná Kórea v uplynulom týždni otestovala zariadenie schopné naraz odpáliť viacero rakiet extradlhého doletu, pričom na skúšku osobne dohliadal severokórejský vodca Kim Čong-un.

Trump následne povedal, že je ochotný sa s Kimom stretnúť v priebehu tohto roka.