Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Salva Kiir a bývalý vodca povstalcov R. Machar vytvoria dočasnú vládu

Salva Kiir, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Južný Sudán vznikol v atmosfére optimizmu v roku 2011, keď získal nezávislosť od Sudánu.

Džuba 12. septembra (TASR) - Juhosudánsky prezident Salva Kiir a bývalý vodca povstalcov Riek Machar sa dohodli, že do 12. novembra vytvoria dočasnú vládu národnej jednoty, informovala vo štvrtok agentúra DPA.

Kiir a Machar takisto dosiahli dohodu v súvislosti s ďalšími nevyriešenými záležitosťami vrátane bezpečnostných opatrení, hraníc a počte štátov, ktoré budú v budúcnosti tvoriť Južný Sudán.

Kirr stretnutie v hlavnom meste Džuba označil za znamenie pokroku.

Na základe dohody, ktorú Kiir a Machar spolu s ďalšími opozičnými lídrami podpísali v septembri 2018, sa má Machar vrátiť do funkcie viceprezidenta, ktorú zastával do roku 2013.

Južný Sudán vznikol v atmosfére optimizmu v roku 2011, keď získal nezávislosť od Sudánu. Rivalita medzi juhosudánskym prezidentom Salvom Kiirom a vodcom povstalcov Riekom Macharom však vyústila v roku 2013 do občianskej vojny sprevádzanej surovým násilím, znásilňovaním a obavami z etnických čistiek.

Počas vojny zahynuli desaťtisíce ľudí a štyri milióny obyvateľov ušli zo svojich domovov. Konflikt zanechal hospodárstvo tejto krajiny s ložiskami ropy v troskách.