Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Johnson vyjadril podporu Trussovej; konzervatívcov žiada o to isté

Britský premiér Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ministerka zahraničných vecí Trussová bola v pondelok zvolená za noví líderku konzervatívcov, keď porazila svojho súpera bývalého ministra financií Rishiho Sunaka.

Londýn 5. septembra (TASR) - Odchádzajúci britský premiér Boris Johnson v pondelok vyjadril podporu svojej nástupkyni Liz Trussovej a členov svojej Konzervatívnej strany vyzval, aby sa za ňu takisto postavili. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Johnson podľa svojich slov podporuje Trussovej plán na boj s rastúcimi životnými výdavkami obyvateľov Británie i úsilie zmierniť nerovnosti v spoločnosti. "Teraz je čas, aby sa za ňu na 100 percent postavili všetci konzervatívci," uviedol na Twitteri.

Ministerka zahraničných vecí Trussová bola v pondelok zvolená za noví líderku konzervatívcov, keď porazila svojho súpera bývalého ministra financií Rishiho Sunaka. V utorok ju britská kráľovná Alžbeta II. oficiálne vymenuje za premiérku Spojeného kráľovstva. Nahradí Johnsona, ktorý ešte v júli oznámil svoju rezignáciu z postu lídra strany i premiéra.