Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

J. Rychtecký: Na oslavy ČSR má prísť do Pardubíc prezident Masaryk

Tomáš Garrigue Masaryk, nedatovaná snímka. Foto: TASR

Štvordňové Mestské slávnosti v krajskej metropole sú zároveň 25. ročníkom festivalu pardubických umelcov.

Bratislava/Pardubice 22. septembra (TASR) – Sté výročie vzniku Československej republiky si mesto Pardubice pripomína počas celého roka. Jeho oslavy vyvrcholia dvoma jesennými podujatiami. Od 11. do 14. októbra to budú Mestské slávnosti a 28. októbra pietny akt s pestrým sprievodným kultúrnym programom.

Štvordňové Mestské slávnosti v krajskej metropole sú zároveň 25. ročníkom festivalu pardubických umelcov. Uskutočnia sa v historickom jadre mesta a na nádvorí obnoveného renesančného zámku, ktorý je od roku 2010 národnou kultúrnou pamiatkou. Nebudú chýbať divadelné a hudobné predstavenia, ale ani ochutnávky medu v tomto medovníkovom meste či záverečný ohňostroj.

Podľa námestníka primátora pre kultúru a cestovný ruch Jakuba Rychteckého to bude bohaté podujatie v duchu prvej republiky s filmami z cyklu České storočie, prvorepublikovou módnou prehliadkou a inými atraktívnymi podujatiami.

"Klub vojenskej histórie má program na Tříde míru, kde budú prvorepublikové kaviarne a iný návrat do dávnej minulosti. Podobne ako na oslavy stého výročia vzniku republiky by mal aj na mestské oslavy prísť prezident Tomáš Garrigue Masaryk," prezradil pre TASR Rychtecký.

Zároveň dodal, že v programe Mestských slávností je 128. ročník prestížneho športového podujatia - Veľkej pardubickej. Najstaršie a najťažšie prekážkové dostihy v Európe, ktoré sú rodinným striebrom Pardubíc, sa uskutočnia v nedeľu 14. októbra. História tohto legendárneho podujatia sa začala v novembri 1874, kedy štartovalo 14 pretekárov a šesťročný kôň Fantom so žokejom Georgom Sayersom začali písať dlhú a slávnu históriu víťazov.