Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izraelská vláda zasadla pred voľbami v Predjordánsku

Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

V rámci tretieho kroku by mal židovský štát neskôr anektovať všetky osady v Predjordánsku vrátane tých, ktoré sa nachádzajú v izolovaných oblastiach.

Jeruzalem 15. septembra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zvolal v nedeľu posledné zasadnutie svojho kabinetu pred utorkovými parlamentnými voľbami v časti Predjordánaska, ktorú sľúbil v prípade volebného úspechu anektovať. Vláda zároveň pristúpila k zriedkavému kroku, keď legalizovala židovskú osadu Mevo'ot Jericho. Informoval o tom denník The Jerusalem Post.

Izraelský kabinet, ktorý po prvý raz od roku 2001 zasadal v Predjordánsku, pristúpil počas svojho posledného rokovania k zriedkavému kroku po tom, ako legalizoval židovskú osadu Mevo'ot Jericho v Judei a Samárii.

Podľa The Jerusalem Post ide o vzácny krok, keďže za posledných desať rokov bolo takýmto spôsobom legalizovaných len päť osád.

Netanjahu sa počas nedeľňajšieho zasadnutia kabinetu zároveň zaviazal, že v prípade volebného úspechu presadí anexiu Jordánskeho údolia a územia Megilotskej oblastnej rady s tým, že židovský štát by následne vyhlásil svoju suverenitu aj nad zvyškom Predjordánska.

"Presadíme suverenitu nad Jordánskym údolím a severným pobrežím Mŕtveho mora hneď po tom, ako bude zostavená nová vláda v novom Knesete," povedal Netanjahu, pričom dodal, že už nariadil vytvorenie tímu, ktorý bude nad touto úlohou pracovať.

Izraelský premiér zároveň pripomenul, že v týždni pred voľbami - ktoré sa budú konať 17. septembra - avizoval tri zásadné strategické kroky.

Prvým z nich by malo byť uzatvorenie obranného paktu medzi Izraelom a USA, ktorý v sobotu na Twitteri podporil aj americký prezident Donald Trump. Ten by mal podľa Netanjahua odradiť okolité štáty od prípadného útoku na židovský štát.

V poradí druhým strategickým krokom by malo byť anektovanie 31 židovských osád, vrátane Jordánskeho údolia, okamžite po voľbách.

V rámci tretieho kroku by mal židovský štát neskôr anektovať všetky osady v Predjordánsku vrátane tých, ktoré sa nachádzajú v izolovaných oblastiach.

Izrael okupuje Západný breh od šesťdňovej vojny z roku 1967. Z pohľadu medzinárodného práva sú židovské osady postavené na týchto územiach ilegálne a bránia pokračovaniu mierového procesu, keďže sa rozprestierajú na územiach vnímaných Palestínčanmi ako súčasť ich budúceho štátu.