Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Írsky premiér ocenil Sunakov prístup k riešeniu situácie po brexite

Micheál Martin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V súčasnosti je podľa neho vhodné obdobie na uzavretie dohody, čo by vytvorilo podmienky pre obnovenie vlády v Severnom Írsku, analyzuje DPA.

Londýn 12. novembra (TASR) - Írsky premiér Micheál Martin v piatok ocenil "pragmatický" prístup svojho britského náprotivku Rishiho Sunaka k vyriešeniu patovej situácie v spojitosti s protokolom o Írsku a Severnom Írsku, ktorý je súčasťou pobrexitovej dohody medzi EÚ a Britániou. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Írsky premiér povedal, že vzťahy medzi týmito dvoma krajinami sa v uplynulej dobe výrazne zlepšili. Náročné úlohy v spojitosti s nájdením zhody medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom ohľadom dohody o pohybe tovaru cez Írske more však Martin nepodceňuje.

V súčasnosti je podľa neho vhodné obdobie na uzavretie dohody, čo by vytvorilo podmienky pre obnovenie vlády v Severnom Írsku, analyzuje DPA.

Severné Írsko nemá fungujúcu vládu od februára, keď miestna probritská Demokratická unionistická strana (DUP) začala na protest proti pobrexitovým obchodným dohodám bojkotovať regionálny parlament.

Protokol o Írsku a Severnom Írsku je súčasťou dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ a stanovuje, že colné kontroly sa budú vykonávať v severoírskych prístavoch aj v prípade tovaru prichádzajúceho z Británie.

Cieľom tohto opatrenia je zabrániť obnoveniu fyzickej hranice medzi britským Severným Írskom a Írskou republikou, ktorá je členským štátom Európskej únie.