Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Írski voliči podľa odhadov schválili zrušenie zákazu interrupcií

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Záujem o referendum bol vysoký, z niektorých oblastí hlásili účasť vyššiu než 70 percent.

Dublin 26. mája (TASR) - Voliči v Írsku sa v piatkovom referende jasne vyslovili za liberalizáciu zákonov prísne obmedzujúcich interrupcie. Vyplýva to z dvoch odhadov založených na prieskumoch medzi hlasujúcimi. Oficiálne výsledky sa očakávajú v sobotu popoludní, informuje agentúra DPA.

Voliči sa v referende mohli vyjadriť k otázke, či chcú zrušiť ústavný zákaz umelého prerušenia tehotenstva a poveriť parlament vypracovaním zákonov o interrupcii.

Tzv. exit poll pre denník The Irish Times ukázal, že 68 percent Írov hlasovalo za zrušenie ústavného zákazu, podľa ďalšieho takéhoto prieskumu pre verejnoprávnu televíziu a rozhlas RTÉ si možnosť "áno" vybralo 69,4 percenta zúčastnených voličov.

Prieskum RTÉ ukázal veľký rozdiel medzi vekovými skupinami, keď až 87,6 percenta voličov vo veku 18-24 rokov hlasovalo za zrušenie zákazu, pokým skupina ľudí nad 65 rokov bola jediná, ktorá zmenu odmietla - 58,7 percenta v nej hlasovanie "nie".

Záujem o referendum bol vysoký, z niektorých oblastí hlásili účasť vyššiu než 70 percent, informovala RTÉ.

Sčítanie hlasov sa začína v sobotu o 9.00 h miestneho času (10.00 h SELČ) a konečné výsledky sa očakávajú neskoro popoludní, píše DPA.

Referendum rozdelilo tradične katolícke Írsko, v ktorom obe strany debaty o interrupciách viedli dlhú, emotívnu kampaň. Potraty sú v krajine ústavou zakázané. Výnimka je možná len vtedy, ak je ohrozený život matky, nie však prípade znásilnenia, incestu alebo smrteľnej abnormality plodu. Tisíce írskych žien preto každý rok cestujú do zahraničia, najmä do Anglicka, na vykonanie zákroku, ktorým sa tehotenstvo ukončí.

V prípade kladného výsledku referenda bude z ústavy odstránený príslušný dodatok schválený v referende v roku 1983, podľa ktorého sa život ženy a život jej nenarodeného dieťaťa považujú za rovnocenné, a parlament dostane možnosť legalizovať potraty až do 12. týždňa tehotenstva.

Aktivisti proti interrupciám označili referendum za tragédiu



Jedna z hlavných skupín, ktoré viedli kampaň za ponechanie prísneho obmedzenia interrupcií v Írsku v platnosti, priznala v sobotu porážku v piatkovom referende. Po odhadoch naznačujúcich, že jasná väčšina voličov sa vyslovila za liberalizáciu zákonov, hovorila v sobotu o "tragédii", informuje agentúra DPA.

"To, čo írski voliči urobili včera, je tragédiou historických rozmerov. Avšak zlé sa nestáva správnym len preto, že to podporuje väčšina," uviedla vo vyhlásení skupina Save the 8th, pomenovaná podľa ôsmeho dodatku írskej ústavy, zakazujúceho interrupcie vo väčšine prípadov. Skupina dodala, že sa bude stavať proti každej budúcej legislatívnej úprave, "ktorá umožní zabíjanie bábätiek v našej krajine".

Dva prieskumy medzi hlasujúcimi voličmi, ktorých výsledky zverejnili po zatvorení volebných miestností, však naznačujú, že írski voliči sa približne 68 až 69 percentami vyslovili za liberalizáciu zákonov prísne obmedzujúcich interrupcie.

Varadkar: Hlasovanie za zmenu pri interrupciách je vyvrcholením tichej revolúcie



Írsky premiér Leo Varadkar v sobotu privítal fakt, že podľa odhadov sa väčšina voličov vyslovila v piatkovom referende za uvoľnenie prísneho írskeho zákona o umelom prerušení tehotenstva.

"To, čoho sme dnes svedkami, je vyvrcholením tichej revolúcie, ktorá v Írsku prebieha," povedal pre štátnu rozhlasovú a televíznu stanicu RTÉ Varadkar, ktorý viedol kampaň za "áno", teda za liberalizáciu prísneho zákona o interrupciách.

"Toto je skvelé uplatnenie demokracie a ľudia sa vyjadrili," uviedol írsky premiér k odhadovaným výsledkom referenda.

"Ľudia takto povedali, že chceme modernú ústavu pre modernú krajinu, že dôverujeme ženám, vážime si ich a vieme, že urobia správne rozhodnutia a správnu voľbu v starostlivosti o svoje vlastné zdravie," dodal premiér, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.