Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ilegálni migranti obsadili Panteón v Paríži

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Do priestorov Panteónu, kde sú uložené telesné pozostatky národných hrdinov Francúzska vrátane Voltaira a Victora Huga, vtrhlo 700 migrantov a ich priaznivcov.

Paríž 12. júla (TASR) - Stovky neregistrovaných ilegálnych migrantov vtrhlo v piatok do historickej stavby Panteón v centre Paríža, pričom žiadali zlegalizovanie svojho pobytu vo Francúzsku. Informovala o tom agentúra AFP.

Členka aktivistickej skupiny La Chapelle Debout, ktorá pomáha migrantom v Paríži, uviedla, že do priestorov Panteónu, kde sú uložené telesné pozostatky národných hrdinov Francúzska vrátane Voltaira a Victora Huga, vtrhlo 700 migrantov a ich priaznivcov.

Polícia pre agentúru Reuters na mieste uviedla, že väčšina migrantov, ktorí historický objekt obsadili, pochádza zo západnej Afriky.

Na videozázname zverejnenom na Twitteri je vidieť, ako stovky ľudí zhromaždených pod hlavnou kupolou stavby skandujú heslo "Čierne vesty!", čo je názov združenia migrantov žijúcich v Paríži.

"Zostaneme tu, až kým posledný z nás nedostane potrebné doklady," prečítali z letáka organizátora protestu.

Vo vyhlásení zverejnenom v mene čiernych viest, ktorých názov odkazuje na nedávne protesty hnutia tzv. žltých viest, žiadajú stretnutie s premiérom Édouardom Philippom.

Turistov z Panteónu, ktorý sa nachádza v centre vyhľadávanej parížskej Latinskej štvrte, evakuovali.

Prístup na miesto protestu, ktorý prebiehal pokojne, zatarasilo asi 50 až 60 príslušníkov poriadkovej polície a jeho účastníkov v skupinách vyviedli.