Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Húsíovia údajne prestanú cieliť na Saudskú Arábiu, ak tá urobí to isté

Šiitskí povstalci, tzv. húsíovia, ilustračná snímka. Foto: TASR AP

Húsíovia sa prihlásili k zodpovednosti za víkendové útoky na saudskoarabské ropné zariadenia. Tieto útoky ešte viac zvýšili napätie medzi USA a Iránom.

Káhira 20. septembra (TASR) - Jemenskí povstalci - húsíovia, spriaznení s Iránom, prestanú cieliť na Saudskú Arábiu raketami a dronmi, ak koalícia útočiaca na Jemen urobí to isté. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa povstalcov.

Šéf politickej kancelárie húsíov Mahdí al-Mašát v televízii al-Masirah uviedol, že povstalci si rezervujú právo na reakciu, ak ich iniciatíva zostane ignorovaná. Povedal, že "pokračovanie v tejto vojne nebude v nikoho záujme". Vyzval na zastavenie útokov na oboch stranách a na vážne rozhovory medzi všetkých zainteresovanými stranami.

Húsíovia sa prihlásili k zodpovednosti za víkendové útoky na saudskoarabské ropné zariadenia. Tieto útoky ešte viac zvýšili napätie medzi USA a Iránom.

Spojené štáty obviňujú z útokov Irán a Saudská Arábia tvrdí, že boli "nepochybne podporované Iránom". Teherán popiera, že sa na nich podieľal a varoval Spojené štáty, aby nepodnikali odvetný úder na Irán, lebo inak sa saudskoarabské kráľovstvo ocitne "v totálnej vojne".

Občianska vojna v Jemene sa začala v roku 2014, keď šiitskí povstalci dobyli hlavné mesto Saná. V roku 2015 sa do vojny zapojila medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorá bojuje za to, aby sa legitímna jemenská vláda opäť dostala k moci.

Jemenský konflikt medzičasom prerástol do jednej z najhorších humanitárnych katastrof súčasnosti. Podľa OSN je väčšina obyvateľstva v Jemene odkázaná na humanitárnu pomoc a približne desať miliónov ľudí je iba "krok od hladomoru".