Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Húsíovia: Pri útoku sme využili slabé miesto v saudskoarabskej obrane

Na satelitnej snímke vydanej 14. septembra 2019 čierny dym stúpa po útoku na zariadenie spoločnosti Aramco - na závod na spracovanie ropy v Búkjaku v Saudskej Arábii. Saudská Arábia dočasne pozastavila výrobu v dvoch ropných zariadeniach, na ktoré v sobotu 14. septembra 2019 zaútočili jemenskí povstalci. Saudskoarabský minister energetiky Abdal Azíz bin Salmán vo svojom vyhlásení uviedol, že útoky na zariadenia spoločnosti Aramco - na závod na spracovanie ropy v Búkjaku a ropné pole Churajs na východe Saudskej Arábie - majú za následok pokles produkcie o 5,7 milióna barelov ropy denne, čo je zhruba polovica dennej ťažby Saudskej Arábie a päť percent globálnych dodávok ropy. Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo sa medzitým vyjadril, že zodpovednosť za útoky v Saudskej Arábii nesie Irán.

Saná 15. septembra (TASR) - Hovorca jemenských šiitských povstalcov známych ako húsíovia v nedeľu odmietol vyhlásenia Spojených štátov o tom, že za sobotňajšími útokmi na saudskoarabské ropné zariadenia stojí Irán. Šiitskí rebeli podľa jeho slov len využili "slabé miesto v saudskoarabskej protivzdušnej obrane", píše AP.

Hovorca húsíov Muhammad Buchajtí pre AP uviedol, že vyhlásenia Spojených štátov o tom, že za útokmi stojí Irán, sú len odrazom "politického krachu" administratívy vo Washingtone.

Húsíovia sa predtým prihlásili k sobotňajším útokom bezposádkovými lietadlami na dve významné ropné zariadenia v Saudskej Arábii, kde vyvolali rozsiahle požiare. Jedno zo zasiahnutých zariadení je celosvetovo najväčším závodom na spracovanie ropy.

Saudskoarabský minister energetiky Abdal Azíz bin Salmán v nedeľu vo svojom vyhlásení spresnil, že útoky na zariadenia spoločnosti Aramco - na závod na spracovanie ropy v Búkjaku a ropné pole Churajs na východe Saudskej Arábie - majú za následok pokles produkcie o 5,7 milióna barelov ropy denne, čo je zhruba polovica dennej ťažby Saudskej Arábie a päť percent globálnych dodávok ropy.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo sa medzitým vyjadril, že zodpovednosť za útoky v Saudskej Arábii nesie Irán. Najnovší incident opísal Pompeo ako "nebývalý útok na svetové energetické dodávky" a dodal, že "nie je žiadny dôkaz o tom, že by tieto útoky prichádzali z Jemenu".

Jemenskí povstalci podporovaní Iránom v posledných mesiacoch zintenzívnili útoky raketami a dronmi na ciele v susednej Saudskej Arábii, ktorá je regionálnym rivalom Teheránu. Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie sa od roku 2015 zapája do občianskej vojny v Jemene, kde bojuje proti húsíom na strane medzinárodne uznávanej jemenskej vlády.