Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Desiatich gruzínskych policajtov prepustili pre zásahy počas protestov

Gruzínski opoziční demonštranti pomáhajú zranenému mužovi pri policajnom zásahu pri gruzínskom parlamente počas protestného zhromaždenia na odstúpenie predsedu gruzínskeho parlamentu v Tbilisi 21. júna 2019. Foto: TASR/AP

Protestné zhromaždenia v Tbilisi sa začali v noci na 21. júna po vystúpení poslanca ruskej Štátnej dumy Sergeja Gavrilova, ktorý tam predsedal Medziparlamentnému zhromaždeniu pravoslávia (IAO).

Tbilisi 24. júna (TASR) - Desiatich gruzínskych policajtov v pondelok dočasne postavili mimo služby pre podozrenie, že pri rozháňaní demonštrantov na minulotýždňovom proteste pred parlamentom v hlavnom meste Tbilisi prekročili svoje kompetencie. Informovala o tom agentúra DPA.

Pokojné minulotýždňové protestné zhromaždenie "nadobudlo násilnú povahu", keď sa niektorí z demonštrantov pokúsili vniknúť do budovy parlamentu, uviedol v pondelok pre televíznu stanicu 1TV policajný dôstojník Mamuka Čelidze. Dodal, že skupina demonštrantov "napadla policajtov" a s použitím "tupých predmetov sa im postavila na odpor".

Policajtov podľa Čelidzeho suspendovali až do "vyšetrenia obvinení" z prekročenia kompetencií, ktorých sa údajne mali dopustiť počas rozháňania protestov.

Protestné zhromaždenia v Tbilisi sa začali v noci na 21. júna po vystúpení poslanca ruskej Štátnej dumy Sergeja Gavrilova, ktorý tam predsedal Medziparlamentnému zhromaždeniu pravoslávia (IAO) a o ktorom miestne médiá napísali, že v čase rusko-gruzínskej vojny v roku 2008 podporoval Abcházsko a Osetsko.

Demonštranti svoj protest využili aj na vyjadrenie nesúhlasu s vládou strany Gruzínsky sen, ktorá je opozíciou označovaná za proruskú.

V prvú noc demonštrácii polícia proti jej účastníkom zasiahla slzotvorným plynom, vodnými delami a streľbou gumenými projektilmi. Následne opozícia vyzvala občanov na ďalšie protivládne zhromaždenia.