Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Filipíny obviňujú Čínu z útoku na lode v Juhočínskom mori

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

K incidentu došlo v blízkosti Pekingom kontrolovaného atolu.

Manila 30. apríla (TASR) - Čínska pobrežná stráž v utorok počas hliadky neďaleko atolu Scarborough Shoal v Juhočínskom mori použila vodné delo proti dvom filipínskym lodiam. Jednu z nich poškodila, tvrdí Manila. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

K incidentu došlo v blízkosti Pekingom kontrolovaného atolu, ktorý sa stal potencionálnym ohniskom napätia. Čínska pobrežná stráž tam obnovila 380-metrovú bariéru cez vstup na plytčinu, ktorá je tradičným miestom rybolovu, uvádza sa vo vyhlásení filipínskych úradov.

Lode údajne zásobovali palivom a potravinami rybárov vo vodách v blízkosti útesu. "Filipínske lode sa stretli s nebezpečnými manévrami a prekážkami zo strany štyroch plavidiel čínskej pobrežnej stráže a šiestich plavidiel čínskej námornej milície," píše sa vo vyhlásení.

K utorkovému incidentu došlo v období každoročného spoločného vojenského cvičenia Filipín a Spojených štátoch. Filipíny a Čína majú dlhodobé územné spory v Juhočínskom mori, pričom v posledných mesiacoch došlo k niekoľkým stretom medzi ich plavidlami, ako aj použitiu vodných diel čínskou pobrežnou strážou.

Čína sa v roku 2012 zmocnila tejto oblasti na úkor Filipín a odvtedy tam vysiela hliadkovacie lode. Podľa Manily obťažujú filipínske plavidlá a bránia rybárom, aby sa dostali do oblastí, v ktorých je viac rýb.

Atol Scarborough Shoal leží asi 240 kilometrov západne od najväčšieho filipínskeho ostrova Luzon. K najbližšej čínskej pevnine (ostrovu Chaj-nan) to je takmer 900 kilometrov.

Podľa dohovoru OSN o morskom práve, ktorý pomohla vyjednať aj Čína, si môžu krajiny uplatňovať právomoc na prírodné zdroje do vzdialenosti 200 námorných míľ (370 kilometrov) od svojho pobrežia.

Čína si však nárokuje takmer celú rozlohu Juhočínskeho mora a ignoruje rozhodnutie medzinárodného súdu, podľa ktorého jej nároky nemajú žiaden právny základ. Peking a Manila sa v januári dohodli na potrebe bližšieho dialógu v prípade riešenia "námorných núdzových situácií".