Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Dopravu v Paríži ochromil štrajk zamestnancov hromadnej dopravy

Pasažieri nastupujú do vlaku na železničnej stanici Gare du Nord v Paríži 13. septembra 2019. Štrajk parížskeho metra spôsobil v piatok značný chaos. Foto: TASR/AP

Na cestách v Paríži a metropolitnej oblasti sa od skorého rána vytvárajú kolóny áut, ktoré okolo 08.00 h SELČ dosiahli súhrnne vyše 250 kilometrov.

Paríž 13. septembra (TASR) - Prepravu cestujúcich na desiatich linkách metra v Paríži v piatok úplne ochromil štrajk zamestnancov dopravnej spoločnosti RATP, ktorí takto protestujú proti dôchodkovej reforme. Zrýchlené prímestské vlaky RER na linkách A a B premávajú s veľkými obmedzeniami. Podobná je situácia v autobusovej a električkovej doprave. Informoval o tom spravodajský portál France Info.

Podľa francúzskych médií ide o najväčšie problémy v hromadnej doprave v Paríži a oblasti Ile-de-France za posledných viac ako desať rokov. Odborári tvrdia, že do štrajku sa zapojilo 90 percent personálu.

Pasažieri čakajú na nástup do vlaku na železničnej stanici Gare du Nord v Paríži 13. septembra 2019. Štrajk parížskeho metra spôsobil v piatok značný chaos.
Foto: TASR/AP


Spoločnosť RATP už medzičasom vyzvala verejnosť, aby v maximálnej miere obmedzila svoje presuny po Paríži a okolí. Okrem toho RATP do terénu vyslala asi 1000 zamestnancov, ktorí majú cestujúcich na mieste informovať o aktuálnych možnostiach prepravy a zaistiť aj ich bezpečnosť.

Problémy v doprave mali za následok prudký nárast cien taxislužieb.

Na cestách v Paríži a metropolitnej oblasti sa od skorého rána vytvárajú kolóny áut, ktoré okolo 08.00 h SELČ dosiahli súhrnne vyše 250 kilometrov.

Veľmi žiadané a Parížanmi hojne využívané sú dnes i zdieľané bicykle.