Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Dlhoročný líder Ingušskej republiky podal demisiu

Junus-bek Jevkurov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dôvodom majú byť narastajúce rozpory v ingušskej spoločnosti.

Moskva 25. júna (TASR) - Dlhoročná hlava Ingušskej republiky Junus-bek Jevkurov podal v pondelok demisiu. Dôvodom majú byť narastajúce rozpory v ingušskej spoločnosti, informovala tlačová agentúra Interfax.

"Požiadal som prezidenta Ruskej federácie o umožnenie predčasného odchodu z funkcie hlavy Ingušskej republiky," vyhlásil Jevkurov vo vysielaní miestnej televízie, pričom vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin jeho demisiu prijme.

Vo svojom príhovore zdôraznil, že vníma nejednotu ingušského národa, ktorú považuje za jednu z hlavných problémov tejto severokaukazskej republiky.

"Naberme odvahu povedať, že my všetci - vláda ktorej ja predsedám, spoločenské, regionálne, ale aj iné organizácie - nesieme zodpovednosť za rozlúčenie nášho národa. Každý z nás stojí pred rozhodnutím, či dá prednosť svojim osobným záujmom, alebo záujmom svojej rodnej republiky," povedal Jevkurov, ktorý bol lídrom Ingušska 12 rokov s tým, že svoje rozhodnutie spravil ako "Inguš, vlastenec a dôstojník".

Ako pripomína agentúra Interfax, Jevkurov ešte v decembri minulého roka vyhlásil, že v dohľadnej dobe sa neplánuje vzdať svojej funkcie.

Nepokoje v Ingušsku vyvolala na konci roka 2018 zmluva o úprave ingušsko-čečenskej hranice, ktorú Jevkurov podpísal s čečenským lídrom Ramzanom Kadyrovom.

Hoci Jevkurov tvrdil, že dohoda prispeje k stabilite celého ruského severného Kaukazu, jej odporcovia obviňovali ingušského lídra zo zrady ingušských záujmov a vyzývali ho na odstúpenie.

Čečenci a Inguši sú príbuzné etniká patriace do tzv. vajnachskej jazykovej skupiny, obývajúce oblasť severného a južného Kaukazu. V rokoch 1936–44 a 1957–91 žili oba národy spoločne v rámci Čečensko-Ingušskej autonómnej Sovietskej socialistickej republiky, po ktorej rozpade sa Inguši na rozdiel od Čečencov rozhodli ostať súčasťou novovzniknutej Ruskej federácie. Napriek príbuznosti a spoločnej histórii sú vzťahy Čečencov a Ingušov poznačené dlhodobým sporom o podobu vzájomných hraníc.