Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Členovia EÚ formálne spustili proces ratifikácie brexitovej dohody

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Novú brexitovú dohodu musia ratifikovať tak Európsky, ako aj britský parlament.

Brusel 20. októbra (TASR) - Zástupcovia členských štátov Európskej únie v nedeľu formálne iniciovali spustenie procesu ratifikácie dohody o podmienkach odchodu Británie, ktorú minulý týždeň vyrokoval britský premiér Boris Johnson. K žiadosti Londýna o odklad termínu tzv. brexitu, ktorú Johnson zaslal predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi v sobotu večer bez svojho podpisu, sa však zatiaľ nevyjadrili. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na nemenované diplomatické zdroje.

Veľvyslanci jednotlivých členských štátov pri EÚ ratifikačný proces formálne odštartovali v Bruseli po krátkom stretnutí s hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit Michelom Barnierom, ako uviedol pod podmienkou anonymity zdroj z diplomatických kruhov. Dodal, že v nasledujúcich dňoch bude s lídrami EÚ rokovať šéf Európskej rady Tusk, pričom vezme do úvahy "nový vývoj na strane Británie".

Novú brexitovú dohodu musia ratifikovať tak Európsky, ako aj britský parlament. Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu však v sobotu schválili dodatok k dohode, ktorý spôsobil zdržanie schvaľovania samotnej dohody. O tej sa v sobotu nakoniec vôbec nehlasovalo a premiér Johnson bol nútený požiadať EÚ o predĺženie termínu brexitu stanoveného na 31. októbra. Keďže premiér odklad brexitu odmieta, Tuskovi zaslal žiadosť bez podpisu.