Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Chorvátsky parlament vyslovil dôveru novej vláde premiéra Plenkoviča

Na snímke chorvátsky premiér Andrej Plenkovič. Foto: TASR/AP

Plenkovičova aj doteraz vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) získala v aprílových voľbách najviac parlamentných kresiel.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Záhreb 18. mája (TASR) - Chorvátsky parlament v piatok večer vyslovil dôveru novej koaličnej vláde úradujúceho premiéra Andreja Plenkoviča. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Plenkovičova aj doteraz vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) získala v aprílových voľbách najviac parlamentných kresiel. Nestačilo to však na to, aby vládu zostavila sama a tak sa na jej vytvorení minulý týždeň dohodla s krajne pravicovým Hnutím za vlasť (DP).

Novú vládu v parlamente podporilo 79 poslancov, zatiaľ čo 61 hlasovalo v jej neprospech, uviedol predseda zákonodarného zboru Gordan Jandrokovič. "Konštatujem, že novému kabinetu bola vyslovená dôvera," dodal.

Hnutie za vlasť bude mať tri z 18 ministerských postov vrátane ministerstva hospodárstva, poľnohospodárstva a novozriadeného rezortu demografie, dodáva AFP.

Opozícia podľa agentúry Hina kritizovala navrhované programového vyhlásenie vlády, pričom tvrdila, že je horšie ako pred štyrmi rokmi. Zároveň upozornila, že nové ministerstvo pre demografiu a prisťahovalectvo nevyrieši problém odlivu obyvateľstva.

Nová vláda zrejme Chorvátsko politicky posunie viac doprava. Prvýkrát po dlhých rokoch zároveň nebude jej súčasťou nijaká strana zastupujúca srbskú menšinu. DP totiž vytvorenie takejto koalície odmietla, čo vzhľadom na minulosť podnietilo obavy z možného etnického napätia.