Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Chorvátka Pejčinovičová Buričová sa ujala funkcie šéfky Rady Európy

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pejčinovičová Buričová je druhou ženou na čele Rady Európy v jej 70-ročnej histórii a prvou osobou zo strednej a juhovýchodnej Európy, ktorá túto pozíciu zastáva.

Štrasburg 18. septembra (TASR) - Chorvátska politička Marija Pejčinovičová Buričová sa ujala v stredu funkcie generálnej tajomníčky Rady Európy (RE). Vystriedala Nóra Thorbjörna Jaglanda, ktorý stál na čele organizácie od 1. októbra 2009.

Pejčinovičová Buričová je druhou ženou na čele Rady Európy v jej 70-ročnej histórii a prvou osobou zo strednej a juhovýchodnej Európy, ktorá túto pozíciu zastáva, informovala agentúra HINA.

"Počas môjho päťročného funkčného obdobia by som chcela pracovať na zvyšovaní informovanosti o tom, prečo potrebujeme túto paneurópsku organizáciu," uviedla Pejčinovičová Buričová po tom, čo si vo francúzskom Štrasburgu prevzala úrad.

Podľa nej Rada Európy prechádza ťažkým obdobím, ktoré sa vyznačuje xenofóbiou a diskrimináciou, proti čomu treba bojovať. Za jednu zo svojich priorít označila posilnenie dialógu medzi členskými štátmi Rady Európy a orgánmi tejto organizácie sídliacej v Štrasburgu. Sľúbila, že bude pracovať aj na zviditeľňovaní organizácie v časoch nových technológií.

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) zvolilo Buričovú - bývalú chorvátsku ministerku zahraničných vecí a európskych záležitostí - za novú generálnu tajomníčku Rady Európy v júni. V tajnom hlasovaní jej dalo svoj hlas 159 členov PZ RE.

V súboji o post porazila belgického ministra zahraničných vecí Didiera Reyndersa, ktorý dostal 105 hlasov. Celkovo bolo odovzdaných 264 hlasov.

PZ RE sa skladá z 324 zástupcov národných parlamentov 47 členských štátov. Chorvátsko sa stalo členom Rady Európy v roku 1996. Rada Európy bola založená v roku 1949 ako medzinárodná organizácia, ktorej cieľom je presadzovanie ľudských práv, demokracie a princípov právneho štátu v Európe, dodala HINA.