Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Chlapci z thajskej jaskyne: Utrpenie nás posilnilo

Lekári uviedli, že všetkých 13 zachránených je zdravých po fyzickej aj duševnej stránke. Chlapci pribrali v priemere okolo troch kilogramov, odkedy ich vyviedli z jaskyne. Foto: TASR/AP

Niekoľkí z nich sa vyjadrili, že by sa chceli stať profesionálnymi futbalistami, ale štyria z nich by chceli napodobniť hrdinov, ktorí ich zachránili.

Bangkok 18. júla (TASR) - Dvanásti thajskí chlapci a ich tréner, ktorých zachránili zo zatopenej jaskyne na severe Thajska, v stredu uviedli, že utrpenie ich posilnilo a naučilo, že nemajú žiť ľahkomyseľne.

Vyjadrili sa tak na tlačovej konferencii po tom, ako ich prepustili z nemocnice. Chlapci boli hospitalizovaní v meste Čiang Rai, približne 60 kilometrov južne od jaskyne. Spolu so svojím 25-ročným trénerom, bývalým budhistickým mníchom, navštívili jaskyňu Tcham Luang po futbalovom tréningu 23. júna. Po náhlej povodni, ktorá zablokovala východ, tam zostali uviaznutí vyše dvoch týždňov.

Chlapci vo veku 11-17 rokov odpovedali na otázky médií - napríklad aj aké ponaučenie si z celej udalosti zobrali. "Cítim sa silnejší, som trpezlivejší, odolnejší a tolerantnejší," povedal 13-ročný futbalista. Jeho o rok starší kamarát doplnil, že "táto skúsenosť ma naučila, aby som nežil ľahkomyseľne". Niekoľkí z nich sa vyjadrili, že by sa chceli stať profesionálnymi futbalistami, ale štyria z nich by chceli napodobniť hrdinov, ktorí ich zachránili. "Chcem byť príslušníkom námornej jednotky SEAL, pretože chcem pomáhať druhým," povedal jeden z chlapcov.


Všetci povedali, že sa chcú ospravedlniť svojim rodičom. Väčšinu z nich neinformovali vopred, že sa chystajú po futbalovom tréningu do jaskyne.

Lekári uviedli, že všetkých 13 zachránených je zdravých po fyzickej aj duševnej stránke. Chlapci pribrali v priemere okolo troch kilogramov, odkedy ich vyviedli z jaskyne. Údajne stratili počas pobytu v nej v priemere štyri kilogramy, dodáva agentúra AP.