Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Česko si pripomína 17. november, na Babiša i Okamuru pokrikovali

Na snímke ľudia zapaľujú sviečky počas spomienkovej slávnosti pri príležitosti 28. výročia Nežnej revolúcie 17. novembra 2017 v Prahe. Foto: TASR/AP

Už tradične sa pietne akcie konali v blízkosti internátu Hlávkova kolej, na Žitnej ulici či na Albertove, kde si ľudia pripomenuli pamiatku padlých študentov z roku 1939.

Praha 17. novembra (TASR) - Tisíce ľudí si dnes v rôznych mestách ČR pripomenuli výročie udalostí zo 17. novembra 1989, ale aj pamiatku študentov padlých 17. novembra 1939.

Ako informoval spravodajský server iDNES.cz, tisíce radových Pražanov a zástupcovia väčšiny hlavných politických strán prišli na pražskú ulicu Národní třída k pamätníku výročia 17. novembra, aby si zapálením sviečok či položením kvetov uctili pamiatku obetí komunistického režimu.

Medzi politikmi boli exprezident Václav Klaus, šéf hnutia TOP 09 Miroslav Kalousek, ale aj ministri českej vlády Martin Stropnický a Karla Šlechtová či predseda hnutia ANO Andrej Babiš, ktorý však čelil hlasnému nesúhlasu niekoľkých protestujúcich.

Tí Babiša obvinili zo zneuctenia pietneho miesta, pripomínali mu jeho údajnú spolupráci s ŠtB a jeho kauzy, napr. aj Čapí hnízdo. Podobnú reakciu vyvolal v dave aj príchod Tomia Okamuru, predsedu hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD).

Už tradične sa pietne akcie konali v blízkosti internátu Hlávkova kolej, na Žitnej ulici či na Albertove, kde si ľudia pripomenuli pamiatku padlých študentov z roku 1939.

Prezident ČR Miloš Zeman tento rok s prejavom na Albertove nevystúpil. Jeho hovorca Jiří Ovčáček uviedol, že "Zeman žiadnu akciu neplánuje. Ako aktívny účastník venuje 17. novembru 1989 tichú spomienku a bude rád, že vďaka nemu po rokoch opäť ožil Albertov".

Spomienkové akcie v Prahe vrcholia večer Koncertom pre budúcnosť na Václavskom námestí, ktorý organizuje nezisková organizácia Nerudný fest.cz.

Okrem toho večer v Národnom divadle spoločnosť Post Bellum udelí Ceny Pamäti národa osobnostiam, ktoré sa zachovali statočne pri konflikte s totalitnou mocou.

V súvislosti s množstvom pietnych akcií, pouličných zhromaždení a kultúrnych akcií v uliciach českej metropoly od rána pôsobia policajti z poriadkovej a dopravnej služby, kriminalisti, ale aj policajti z cudzineckej polície či antikonfliktného tímu.

Podľa informácií z policajnej on-line reportáže sa bezpečnostné zložky zameriavajú hlavne na zhromaždení v lokalitách Můstek a Náměstí republiky, kde sa zišli Mladí zelení, prívrženci Národnej demokracie a Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti (DSSS). Na Můstek prišlo niekoľko ľudí s vlajkami Ľudovej strany Naše Slovensko.

Brne, Opave i ďalších mestách na spomienkové podujatia k 17. novembru 1989 nadviazali lampiónové sprievody. V Českých Budějoviciach sa táto akcia konala pod názvom "Rozsvieťme demokraciu".